Mainos

Marian raivo kasvoi Karibialla – rankkasateiden pelätään aiheuttavan hengenvaarallisia hyökytulvia

Uuden hirmumyrskyn pelättiin runnovan jo entuudestaan pahasti kärsineitä saaria.

Karibialla riehuva Maria-hirmumyrsky puhkui maanantaina itsensä jo kolmosluokan myrskyksi viisiportaisella asteikolla. Maria lähestyi Guadeloupen ja Martiniquen saaria, joilla varauduttiin kiireesti pahimpaan.

Guadeloupen saari on toiminut pelastusoperaatioiden keskuksena, kun apua on kuljetettu Irma-hurrikaanin runtelemille saarille, kuten Ranskan ja Hollannin jakamalle Saint Martinille.

Marian raivon ennakoitiin tuovan mukanaan kaatosateita ja jättimäisiä aaltoja. Leewardsaarille, Puerto Ricoon, Yhdysvaltojen Neitsytsaarille ja Brittiläisille Neitsytsaarille ennustettiin satavan keskiviikkoiltana enimmillään jopa 510 milliä vettä. Sademäärä aiheuttaisi hengenvaarallisia hyökytulvia ja mutavyöryjä, kerrotaan hurrikaanikeskuksesta. Hyökytulvaksi kutsutaan erittäin rajusta ja laajasta sateesta johtuvaa äkillistä tulvimista.

Irma-hurrikaani tappoi Karibian saarilla noin 40 ihmistä, minkä jälkeen se siirtyi Floridaan, missä noin 20 ihmistä sai surmansa myrskyn vuoksi.

Lisää sotilaita saarille

Britannia, Ranska ja Hollanti ilmoittivat maanantaina tehostavansa avustustarvikkeiden jakamista saarilleen. Punainen risti lähetti Irman pahasti tuhoamalle Saint Martinin saarelle 11 tonnia apua. Hollannin laivasto kertoi komentaneensa saarille joukkoja panemaan kuriin ryöstelyä ja väkivaltaisuuksia.

Myös Ranska sanoi lähettävänsä toista sataa sotilasta saarilleen auttamaan jo paikan päällä olevia 3 000 ihmistä turvallisuuden ylläpitämisessä ja avustustarvikkeiden jakamisessa.

Marian lisäksi Atlantilla riehuvat Jose- ja Lee-myrskyt. Ykkösluokan hurrikaani Jose sivuaa Yhdysvaltain itärannikkoa. Josen ei uskota iskevän itärannikolle, mutta hurrikaanin on varoitettu aiheuttavan rannikolle muun muassa vaarallista ristiaallokkoa.

Lee-myrsky puolestaan laantui sunnuntaina trooppisesta myrskystä trooppiseksi matalapaineeksi. Leen uskotaan jatkavan heikkenemistään lähipäivien aikana.  

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.