Suomi historiallisesti kärkiviisikkoon – Kaisa Mäkäräinen ja Mari Eder liekehtivät sekaviestissä

Suomi johti ampumahiihdon maailmancupin sekaviestiä Slovenian Pokljukassa kahden ensimmäisen osuuden jälkeen ylivoimaisesti, ja sijoittui lopulta lähtökohtiin nähden mainiosti viidenneksi. Sijoitus on Suomelle ampumahiihdon sekaviestissä kaikkien aikojen paras.

Mari Eder ja Kaisa Mäkäräinen suoriutuivat osuuksistaan loistokkaasti. Suomi johti kisaa jo Ederin avausosuuden jälkeen 0,2 sekunnilla ennen Ranskaa. Mäkäräinen painoi perään oman osuutensa hyvin ja repi kaulaa muihin.

Suomi oli kahden vaihdon jälkeen kärjessä 29,4 sekunnilla ennen Italiaa. Ranska keikkui kolmantena, 39,7 sekuntia Suomesta.

Jokaisella osuudella pysähdytään ampumapaikalle kahdesti: kerran makuulta ja kerran pystystä. Eder ja Mäkäräinen selvisivät kumpikin yhdellä varapatruunalla, mutta kolmannen viestinviejän Tero Seppälän pystyammunta kirvoitti Suomelle palkintokoroketaistelua ajatellen harmillisen takaiskun.

Seppälä oli selvittänyt makuun yhdellä varapatruunalla, ja pystyllä neljä ensimmäistä laukausta menivät puhtaasti. Viimeinen laikka tuotti kuitenkin tuskaa eikä pudonnut kolmella varapatruunallakaan. Seppälä joutui näin kiertämään sakkokierroksen.

Seppälä toi Suomen viimeiseen vaihtoon kolmantena, mutta Venäjä hengitti vain 5,8 sekunnin päässä. Olli Hiidensalo käytti ankkurina makuulla kaksi varapatruunaa ja pystyllä kolme varapatia, ja toi Suomen maaliin lopulta viidentenä, kun Italia ja Venäjä painoivat ohi.

Viestin voitti Ranska ennen Sveitsiä (+38,7) ja Italiaa (+52,1). Venäjä oli neljäs (+1.17,3).

Viides sija oli Suomelle (+1.30,9) historian paras ampumahiihdon sekaviestissä. Suomi oli aiemmin ollut parhaimmillaan kuudes – viimeksi Pyeongchangin olympialaisissa.

Juttua päivitetty kilpailun päätyttyä klo 16.46.