Mansikkakausi on nyt parhaimmillaan – herkuttele ja pakasta

Suomalaiset mansikat maistuvat sekä muhkeissa ja kermaisissa kakuissa että sellaisenaan suoraan maasta poimittuna. Mansikoita kannattaa napostella, sillä ne ovat luonnon oma terveyspommi!

Tiesitkö, että mansikoissa on enemmän C-vitamiinia kuin appelsiinissa ja saman verran kuitua kuin porkkanassa? Lisäksi mansikassa on B-ryhmän vitamiineista muun muassa foolihappoa, jolla on tärkeä tehtävä solunmuodostuksessa. Hedelmien- ja marjojenviljelien liiton mukaan varsinainen aarrearkku marjoissa ovat flavonoidit.

– Mansikka on täynnä luonnon omia, terveyttä edistäviä tehoaineita eli fenoliyhdisteitä, jotka toimivat tehokkaina antioksidantteina. Ne auttavat estämään haitallisten mikrobien kasvua sekä sydän- ja verisuonitautien, tiettyjen syöpien, allergioiden ja tulehdusten muodostumista, kertoo kotitalousopettaja Pirjo Toikkanen

Mansikkaa pakkaseen talven varalle

Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liiton mukaan vitamiinit säilyvät pakastetuissa marjoissa hyvin. Mansikkaan ei myöskään tarvitse lisätä säilöntäainetta, kun sen pakastaa. Pieni määrä lisämakeutta on kuitenkin paikallaan, pakastipa mansikan kokonaisena, viipaleina tai survoksena.

– Mansikassa tapahtuu soluhengitystä, jolloin menetetään osa makeudesta, ja se korvataan lisäämällä vähän sokeria. Vitamiinien katoamista ei tarvitse murehtia, sillä ne säilyvät oikein hyvin pakastettaessa.

Pakastaminen on helpoin ja yleisin tapa säilöä mansikkaa, mutta muitakin tapoja kannattaa kokeilla. Kuivaamisen suosio on ollut nousussa viime aikoina, ja mansikkaa onkin helppo kuivata viipaloituna.

– Talven tullen kuivattua mansikkaa voi lisätä salaattiin tai syödä sellaisenaan karkin korvikkeena. Ja totta kai osa marjoista hillotaan herkkuhetkiä varten, sanoo Toikkanen.

Mansikkareseptejä joka makuun

Mansikoista ei tarvitse aina leipoa sitä perinteistä mansikkakakku, vaikka se onkin monen suomalaisen ikisuosikki. Kokeile vaihteeksi vaikkapa herkullisia mansikkalettuja vuohenjuustolla tai meloni-halloumi-mansikkasalaattia.

Mitä tänään syötäisiin -sivuston reseptihausta löydät satoja mansikkareseptejä. Näillä pääset alkuun:

Miten sinä nautit mieluiten mansikkasi? Osallistu Mitä tänään syötäisiin? -sivujen viikkokilpailuun ja voita kesäinen Pirkka-tuotesalkku. Osallistumaan pääset

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja