Mansikka-aika alkaa vihdoinkin

Mansikan pääsatokausi on pitkän odottelun jälkeen käynnistynyt koko maasssa. Avomaalta poimitut mansikat ovat nyt parhaimmillaan koko Suomessa. Harson alla kasvatettua mansikkaa ja varhaisia lajikkeita on ollut myynnissä jo muutaman viikon ajan, mutta nyt markkinoille tulee pääsatokauden mansikat. Myös itsepoiminta ja myynti suoraan tiloilta on täydessä käynnissä.

Vaikka mansikkaa on saatu odotella pitkään, on sitä nyt vihdoin tarjolla, vakuuttaa toiminnanjohtaja Hannu Salo Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitosta niille, jotka ovat jo ehtineet ihmetellä saadaanko mansikasta tänä vuonna satoa ollenkaan.

- Mansikka on kärsinyt talvituhoista ja normaalia satomäärää ei tulla saamaan. Talvituhot ovat vaihdelleet paikkakunnittain ja eri puolilla maata. Parin viime vuoden kaltaisista ennätyssadoista ei kannata edes haaveilla, mutta mansikkaa saataneen silti yhteensä noin 10 - 11 miljonaa kiloa, Hannu Salo arvioi.

Lähiviikkojen sää tulee ratkaisemaan, kuinka paljon kypsyvää marjaa saadaan talteen.

Eniten viljelty mansikkalajikkeemme on tänä kesänä ensimmäistä kertaa vuosi vuodelta suosiotaan kasvattanut Polka. Kesäisen makea Polka on vallannut tilaa pitkään ykkössijaa hallussaan pitäneeltä voimakasaromiselta Jonsokilta. Kolmannes pelloillamme kasvavista mansikoista on Polkaa, viidennes Jonsokia. Pakastamiseen ja säilöntään sopivat kaikki nykyisin viljellyt lajikkeet.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja