Managerilta paljonpuhuva kommentti 41-vuotiaana menehtyneestä Alexi Laihosta: "Yksi miljoonasta tulee tällaisia suuruuksia vastaan"

7:43
Millainen oli Alexi Laihon merkitys metallimusiikille? Radiotoimittaja Jone Nikula muistelee kitaristisuuruutta

Manageri Jouni Markkasen mukaan viime viikolla menehtyneellä Alexi Laiholla oli tinkimätön visio, jota hän toteutti musiikissaan.

Musiikkipiirejä järkytti maanantaina suru-uutinen, kun manageritoimisto tiedotti Children of Bodom -yhtyeen nokkamiehen Alexi Laihon menehtyneen viime viikolla vain 41-vuotiaana.

Laihon pitkään tuntenut ja kitaristin viimeiseksi jääneen yhtyeen Bodom After Midnightin manageri Jouni Markkanen kertoo STT:lle menettäneensä hyvän ystävänsä, ainutkertaisen muusikon ja oivan seuramiehen.

–  Alexi oli uniikki musiikintekijä ja kitaristi koko maailman mittaluokassa. Yksi miljoonasta tulee tällaisia suuruuksia vastaan. Alexin biisinkirjoituskyky oli ihan omaa luokkaansa, ja hän oli myös mukana avittamassa metallin uutta tulemista 90-luvun puolivälissä, Markkanen summaa.

Markkanen ja Laiho ehtivät tuntea toisensa pitkään.

–  Nuorena miehenä olin Lepakon alakäytävällä viereisissä treenikämpissä ja Lepakon alkuaikana buukkasin hänen bändilleen keikkoja. 2000-luvun puolivälistä olen ollut hänen agenttinaan, ja viimeisen vuoden ajan rakennettiin hänen kanssaan tätä Bodom After Midnightia. Olen nähnyt koko kaaren, ja senkin vuoksi tämä päivä on ollut ihan kauhea.

"Hänellä oli visio"

Laiho tunnettiin ennen kaikkea virtuoosimaisesta kitaransoitostaan. Hän sai kansainvälisiä palkintoja ja huomionosoituksia alan julkaisuissa, ja hänet valittiin useasti maailman parhaaksi metallikitaristiksi.

Markkasen mukaan Laiho halusi hallita soittimensa mahdollisimman hyvin, jotta voisi tuoda täysin esille sen, mitä halusi musiikillaan sanoa.

–  Hänellä oli visio siitä, minkälaista musiikkia hän haluaa tehdä. Alexi käytti lukemattomia tunteja soittimen opiskeluun ja uusien asioiden löytämiseen. Hän mainitsi tuossa vielä ihan viimeisillä viikoillaan, että oli opiskelemassa uutta kitaratekniikkaa, Markkanen sanoo.

–  Hän oli ikuisesti menossa eteenpäin. Se musiikki, mitä hän viime aikoina teki, oli taas askel uuteen.

Laihon uuden etsintä saataneen myös hänen musiikkinsa ystävien kuunneltavaksi, sillä Laiholta jäi kaksi originaaliteosta, jotka Markkasen mukaan julkaistaan "vielä tarkemmin määrittelemättömänä ajankohtana".

Laihon poismeno jätti suomalaiseen metallimaailmaan aukon, jota ei hetkeen täytetä.

–  Toki metallimusiikki uudistuu, ja Alexin kaltaisia uudistajiakin tulee silloin tällöin, mutta tosi harvoin. Taitaa kyllä olla aika pitkään tekemätön paikka.

Video: Alexi Laiho kommentoi metallimusiikin suosiota yllättävällä tavalla MTV:lle vuonna 2007

2:52

Laiho menehtyi maanantaina julkistetun tiedotteen mukaan viime viikolla kodissaan Helsingissä. Hän oli kärsinyt pitkäaikaisista terveysongelmista viime vuosien aikana.

– Olemme kaikki syvästi järkyttyneitä ja surun murtamia. Toivomme koko perhe, että saamme rauhan päästä tämän vaikean ajan yli. Pikkuveljeni tullaan hautaamaan perhepiirissä, muusikon sisar sanoi tiedotteessa,

Alexi Laihoa jää kaipaamaan myös hänen perheensä Australiassa.

– Alexi oli mitä rakastavin ja uskomattomin aviomies ja isä. Sydämemme ovat ikuisesti palasina, kitaristin leski Kelli Wright-Laiho sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja