Maltillinen "pätkäpaasto" auttaa laihtumaan ja kaventaa vyötäröä – pienentää samalla vaarallisten sairauksien riskiä

Keskivartalolihavuuden terveysvaarat 8:13
Keskivartalolihavuus johtaa salakavaliin sairauksiin – jo näin pieni painonpudotus auttaa.

Tuore pilottitutkimus vihjaa, että jo maltillinen paastoaminen auttaa hoitamaan metabolisesta oireyhtymästä kärsiviä.

Kaikkien päivän aterioiden syöminen 10 tunnin sisällä ja 14 tunnin paastoaminen voivat auttaa metabolisesta oireyhtymästä kärsiviä. Maltillinen ”pätkäpaasto” näyttää pudottavan painoa, vähentävän sisäelinrasvaa, alentavan verenpainetta ja kolesterolia sekä tasaavan verensokeri- ja insuliinitasoja.

Tulokset käyvät ilmi vastikään Cell Metabolism -tiedelehdessä ilmestyneestä yhdysvaltalaisesta pilottitutkimuksesta, jonka takana ovat Salk Institute -tutkimuslaitos sekä San Diegon lääketieteellinen korkeakoulu.

Tiedotteessa tutkijat toivovat, että löydös voisi johtaa metabolisesta oireyhtymästä kärsivien uusiin hoitovaihtoehtoihin.

Metaboliseen oireyhtymään liittyy suurentunut sairastumisriski

Metabolinen oireyhtymä eli aineenvaihduntaan liittyvä oireyhtymä tarkoittaa tilaa, jossa samalla henkilöllä on useita terveyttä uhkaavia häiriöitä yhtä aikaa, määrittelee Terveyskirjasto. Metabolisen oireyhtymän takana on keskivartalolihavuus. Keskivartalolihavuudessa suuri osa liikarasvasta kertyy sisäelinten ympärille, mikä aiheuttaa monia sairauksia.

Metaboliseen oireyhtymään liittyy kohonnut riski sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin sekä maksasairauksiin. Keskivartalolihavuus puolestaan on yhdistetty metabolisen oireyhtymän lisäksi tyypin 2 diabetekseen, verenpaineen kohoamiseen, unihäiriöihin, sydänsairauksiin, hedelmällisyyden alenemiseen, kihtiin sekä eräisiin syöpiin.

Laihduttaminen ja vyötärön kaventaminen ovat tehokkaita keinoja vähentää metabolisen oireyhtymän haittoja.

Laihduttaminen on kuitenkin helpommin sanottu kuin tehty. Monen on vaikea pitäytyä niukassa ruokavaliossa, eikä kaloreiden saannin arvioiminen ole aina helppoa. Aikarajoitetun syömisen omaksuminen voisi olla helppo ja tutkimuksen perusteella myös tehokas laihdutuskeino.

Lisäksi aikarajoitettu syöminen käy yksiin elimistön sisäisen kellon kanssa. Keho ja aineenvaihdunta tarvitsevat yön aikana lepoa, eivät lisää energiaa.

Näin tutkimus tehtiin

Pilottitutkimukseen osallistui 19 ylipainoista aikuista, joilla oli diagnosoitu metabolinen oireyhtymä. Valtaosa osallistujista käytti jotain lääkitystä, esimerkiksi statiineita tai verenpainelääkkeitä.

Tutkimuksen ensimmäisen kahden viikon aikana osallistujat raportoivat sovelluksen kautta syömisistään. Sen jälkeen osallistujat söivät kolmen kuukauden ajan aikarajoitetusti. Osallistujien ruokavaliota ei muutettu, mutta heidän piti syödä kaikki päivän ateriat 10 tunnin aikana ja sitten paastota 14 tuntia.

Kolmen kuukauden kuluttua tutkijat huomasivat, että osallistujat nukkuivat paremmin ja olivat menettäneet 3 prosenttia painostaan. Myös heidän vyötärönympäryksensä pieneni ja sisäelinrasva väheni 4 prosentilla. Osallistujien verenpaine ja kolesterolitasot laskivat. Myös verensokeri- ja insuliinitasot näyttivät paranevan.

Vaikka tutkijat eivät käskeneet osallistujia syömään vähemmän, moni osallistuja päätyi tekemään niin – todennäköisesti syömisen aikarajoitteen vuoksi.

Tulokset tulee varmistaa vielä suuremmilla otannoilla.

Syömisajan rajoittamisen on huomattu laihduttavan ennenkin

Tutkimus ei ole ensimmäinen, jossa on huomattu aikarajoitteisen syömisen tehokkuus painonhallinnassa.

Tuolloinkin epäiltiin, että tulokset kielivät ihmiskehon luonnollisesta vuorokausirytmistä. Teorian mukaan elimistö polttaa kaloreita tehokkaammin päivällä ja pitää saadusta energiasta kiinni iltaisin.

Samansuuntaisia tuloksia on saatu myös vuonna 2013 julkaistuista kahdestatutkimuksesta. Niissä havaittiin, että runsaiden aterioiden sijoittaminen aikaiseen päivään auttaa laihtumaan sekä vähentämään veren rasva-arvoja.

Lue myös:

    Uusimmat