"Maku todella yllättävä" – tässäkö uusi jälkiruokahitti?

Porkkanakakku on juuresjälkiruokien klassikko, mutta tiesitkö, että myös esimerkiksi palsternakasta saa loihdittua suussasulavia jälkkäreitä? Kokeile ja hämmästy.

Tamperelaiselta gastronomian sekatyömieheltä, kokki Santeri "Chef Santeri" Vuosaralta ilmestyi lokakuussa teos Rakkaat juurekset (Docendo,2013). Kirja esittelee herkullisia juuresreseptejä ja tarjoaa inspiroivan läpileikkauksen niiden käyttöön.

Juureksista valmistetaan suomalaisissa kotitalouksissa perinteisesti keittoja ja laatikoita tai niitä hyödynnetään liharuokien kylkiäisinä. Moni ei ole tullut ajatelleeksi, että näitä herkullisia maan antimia voitaisiin hyödyntää myös jälkiruoissa. Chef Santerin mukaan makeisiin jälkiruokiin sopii erinomaisesti esimerkiksi palsternakka.

– Palsternakasta voi tehdä jälkiruokaa, niin kuin melkein mistä tahansa juureksesta. Porkkanakakku nyt on klassikko ja kirjastani löytyy siitäkin tuunattu versio. Palsternakasta kirjassa on parikin eri jälkiruokavaihtoehtoa, helpompi vaihtoehto niistä on palsternakkamousse, Chef Santeri kertoo.

Chef Santerin kirjassa palsternakkamousse saa kaverikseen kirpeän vadelmakastikkeen ja paahdettua valkosuklaata. Mutta tuoko palsternakka sitten oikeasti jotakin lisäarvoa ja makua jälkiruoalle?

– Maku on nimenomaan siinä se juttu. Se on todella yllättävä. Olisi todella helppo tehdä jälkiruokaa melkein mistä vaan laittamalla älyttömästi sokeria. Palsternakkamoussessa juju on, että se soseutetaan samettisen sileäksi, eikä laiteta liikaa sokeria. Palsternakka on hienostuneen aromaattinen ja itsessään makea. Vadelman kirpeys ja paahdetun valkosuklaan makeus tuo siihen oman twistin. Se vaan toimii.

Palsternakasta uusi hitti joulupöytiin?

Bataatti on jo raivannut tiensä suomalaisiin joulupöytiin perinteisten juuresten, kuten lantun, porkkanan ja punajuuren rinnalle. Chef Santeri toivoo palsternakalle samanlaista menestystarinaa.

– Palsternakka on yksi lempijuureksistani ja olen ihmetellyt, kun se ei kuulu millään lailla suomalaiseen joulupöytään. Joulupöydässä ei myöskään ole pahemmin jälkiruokia, jos ei lasketa puuroja ja raskaita leivonnaisia. Se toinen palsternakkajälkiruoka kirjassa on erittäin jouluinen. Vähän luumua, amarettoa ja lämmintä palsternakkakermaa.

Jos kokin toiveet käy toteen, monissa suomalaisissa joulupöydissä nautiskellaan tänä vuonna palsternakkaa nimenomaan jälkiruokana, ehkä moussena vadelmien ja valkosuklaan kera.

– En tietenkään voi olla varma, että tästä tulee hitti. Mutta palsternakkamousse-reseptiä on jaettu paljon ja siitä on tullut todella paljon kiitosta ja palautetta. Todella moni on myös ilmoittanut, että tämä löytyy heiltä joulupöydästä.

Venyykö perunakin jälkiruokiin?

Porkkanoista ja palsternakasta voi siis todistetusti saada aikaan maistuvia jälkiruokia, mutta mitä muista juureksista voisi sitten keksiä?

– Sellerinjuuresta en ole tehnyt varsinaista makeaa jälkkäriä, mutta siitä saa esimerkiksi hyvän sellerihillokkeen juuston kanssa. Ei tule oikeastaan mieleen juuresta, mistä ei saisi jälkiruokaa.

Entäpä sitten peruna – venyykö tämä suomalaisten ikisuosikki myös jälkiruokiin?

– Jaa, hyvä veto. Minulla oli itse asiassa suunnitteilla perunaleivos, joka on tamperelainen klassikko, mutta se jäi vähän kesken. Leivokseenhan ei oikeasti tule perunaa, vaan se näyttää perunalta, mutta minun versiossani olisi perunaa käytetty. Mutta kehittelen vielä perunasta perunaleivoksen!

Chef Santerin Palsternakkamousse, vadelmakastike ja paahdettu valkosuklaa

1 levy valkosuklaata
2 palsternakkaa
2-3 rkl tomusokeria
½ vaniljatanko
kuohukermaa
1 rasia mascarponea
200 g vadelmia
1 dl vettä
1 dl sokeria

Lämmitä uuni 160-asteiseksi. Aseta valkosuklaalevy uunipellille leivinpaperin päälle. Paahda maitokahvin väriseksi. Anna jäähtyä.

Kuori ja kuutioi palsternakat kattilaan. Lisää tomusokeria, pitkittäin halkaistun vaniljatangon puolikas ja kermaa sen verran, että palsternakkakuutiot melkein peittyvät. Anna kiehua hiljalleen, kunnes palsternakka on kokonaan pehmennyt.

Ota vaniljatanko pois, lisää joukkoon mascarpone ja soseuta palsternakat sauvasekoittimella samettisen sileäksi. Makeuta tarvittaessa lisää. Anna moussen jäähtyä jääkaapissa.

Keitä vadelmia veden ja sokerin kanssa kattilassa viitisen minuuttia. Soseuta sauvasekoittimella ja halutessasi paseeraa vielä kastikesiivilän läpi.

Tarjoile mousse vadelmakastikkeen ja rouhitun valkosuklaan kera.

Katso video jälkiruoan valmistuksesta Rakkaat juurekset -kirjan Facebook-sivuilla.

Joulujuuresten teemaviikkoa vietetään 25. 11. – 1.12.2013.

Petra Kiiski, petra.kiiski@mtv.fi

Lue myös:

    Uusimmat