Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Lattialle pudonnut jälkiruoka syötettiin juhlavieraille – näin syntyi "legendaarinen sotku"

9:57Kokkausta rennolla otteella Tommi Mannisen kanssaKatso videolta Tommi Mannisen vinkit Eton Messin valmistamiseen.
Julkaistu 30.06.2025 17:33

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Toimittaja ja somekokki Tommi Manninen vinkkasi Huomenta Suomessa kesäisen jälkiruokaohjeen. Tämän legendaarisen Eton Mess -mansikkaherkun valmistaminen onnistuu vaikka metsässä!

Mitä olisikaan kesä ilman mansikkaherkkuja? 

Toimittaja ja somekokki Tommi Manninen demonstroi Huomenta Suomessa viikonloppuna, miten kesäisen mansikkajälkiruoan saa helposti kasattua vaikka metsäolosuhteissa. 

Manninen kertoo tehneensä muutama vuosi sitten banoffeeta ja miettineensä nyt uutta helppoa jälkiruokavaihtoehtoa.

– Tänä kesänä tuli vastaan Eton Mess, josta löytyy ensimmäiset merkinnät jo 1800-luvun lopusta Isosta-Britanniasta.

Näin syntyi tarinan mukaan legendaarinen Eton Mess 

Eton Mess syntyi Englannissa, todennäköisesti Eton Collegessa 1800–1900-lukujen vaihteessa. Tarinan mukaan jälkiruoka sai alkunsa erään krikettiottelun yhteydessä, kun alkujaan huolellisesti valmistettu marenkijälkiruoka putosi lattialle.

– Sitten oli päätetty, että sotketaan ainekset vain kasaan, ja näin syntyi Eton Mess, Manninen kertoi lähetyksessä. 

Vapaasti suomennettuna jälkiruoan nimi onkin kuvaavasti "Etonin sotku".

Eton Messin ohje

Eton Mess jälkiruoka
Eton Messin voi kasata lautaselle tai kulhoon.Shutterstock

Eton Mess -jälkiruokaan tarvitset ainakin mansikoita, tomusokeria, kermavaahtoa ja marenkia. Viimeistelyyn voit käyttää tuoretta minttua. Voit halutessasi käyttää myös muita marjoja ja lisukkeita.

Näin Tommi Manninen neuvoo tekemään Eton Messin:

  1. Viipaloi mansikat.
  2. Muussa puolet mansikoista soseeksi ja mausta halutessasi tomusokerilla.
  3. Vatkaa kermavaahto tai käytä purkkisprayta.
  4. Kasaa Eton Mess. Sen voi tehdä lautaselle tai kauniisti lasiastiaan.
  5. Pohjalta mansikkasosetta, mansikoita, kermavaahtoa ja marenkia.
  6. Etene kerroksittain ja viimeistele mintulla.

Lue myös: Muista tärkeä asia ennen kuin laitat mansikoita pakastimeen

Lisää aiheesta:

Älyttömän helppo mutakakku – Arjan salainen ainesosa jakaa mielipiteetMansikkaherkku vietteli Aki Linnanahteen: Simppeli ja nopeasti tehtyAnun britakakussa on mahtava makupari mansikalle: "Äärettömän helppo tehdä"Jäikö ruoanlaitosta keltuainen tai valkuainen yli? Kahdeksan herkullista tapaa: Näin hyödynnät jämätJärisyttävän hyvä majoneesi, jota söisi vaikka sellaisenaan – "lautanen tekisi mieli nuolla puhtaaksi"Klassikon paluu: Keittiömestari Ari Ruohon suussa sulava suklaafondant – tätä kannattaa kokeilla!
RuokaJälkiruoatMarjatHuomenta SuomiMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 10:12
    Ravintolat

    Eroon sunnuntailisästä? Ravintola-alan kovin kipukohta puhuttaa – työntekijöillä silti huippufiilis

  • 08:09
    Kasvikset

    Kevyttä ja kuitupitoista: Ostoskärryihin kannattaa nyt lapata edullista superruokaa

  • Eilen16:45
    Ruokamatkailu

    Yksi suomalainen ruoka jakaa totaalisesti turistien mielipiteet: "En voi syödä"

  • Eilen12:58
    Kiina

    Tomaattikohu kiehahti yli: Kiina hukkuu nyt omaan pyreeseensä

  • Eilen06:29
    Nuoret

    Helsinkiläisnuorten ostama lounasruoka voi pöyristyttää