Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Lattialle pudonnut jälkiruoka syötettiin juhlavieraille – näin syntyi "legendaarinen sotku"

9:57imgKatso videolta Tommi Mannisen vinkit Eton Messin valmistamiseen.
Julkaistu 30.06.2025 17:33

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Toimittaja ja somekokki Tommi Manninen vinkkasi Huomenta Suomessa kesäisen jälkiruokaohjeen. Tämän legendaarisen Eton Mess -mansikkaherkun valmistaminen onnistuu vaikka metsässä!

Mitä olisikaan kesä ilman mansikkaherkkuja? 

Toimittaja ja somekokki Tommi Manninen demonstroi Huomenta Suomessa viikonloppuna, miten kesäisen mansikkajälkiruoan saa helposti kasattua vaikka metsäolosuhteissa. 

Manninen kertoo tehneensä muutama vuosi sitten banoffeeta ja miettineensä nyt uutta helppoa jälkiruokavaihtoehtoa.

– Tänä kesänä tuli vastaan Eton Mess, josta löytyy ensimmäiset merkinnät jo 1800-luvun lopusta Isosta-Britanniasta.

Näin syntyi tarinan mukaan legendaarinen Eton Mess 

Eton Mess syntyi Englannissa, todennäköisesti Eton Collegessa 1800–1900-lukujen vaihteessa. Tarinan mukaan jälkiruoka sai alkunsa erään krikettiottelun yhteydessä, kun alkujaan huolellisesti valmistettu marenkijälkiruoka putosi lattialle.

– Sitten oli päätetty, että sotketaan ainekset vain kasaan, ja näin syntyi Eton Mess, Manninen kertoi lähetyksessä. 

Vapaasti suomennettuna jälkiruoan nimi onkin kuvaavasti "Etonin sotku".

Eton Messin ohje

Eton Mess jälkiruokaEton Messin voi kasata lautaselle tai kulhoon.Shutterstock

Eton Mess -jälkiruokaan tarvitset ainakin mansikoita, tomusokeria, kermavaahtoa ja marenkia. Viimeistelyyn voit käyttää tuoretta minttua. Voit halutessasi käyttää myös muita marjoja ja lisukkeita.

Näin Tommi Manninen neuvoo tekemään Eton Messin:

  1. Viipaloi mansikat.
  2. Muussa puolet mansikoista soseeksi ja mausta halutessasi tomusokerilla.
  3. Vatkaa kermavaahto tai käytä purkkisprayta.
  4. Kasaa Eton Mess. Sen voi tehdä lautaselle tai kauniisti lasiastiaan.
  5. Pohjalta mansikkasosetta, mansikoita, kermavaahtoa ja marenkia.
  6. Etene kerroksittain ja viimeistele mintulla.

Lue myös: Muista tärkeä asia ennen kuin laitat mansikoita pakastimeen

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka