Makkarasta on moneksi - katso herkulliset reseptit

Makkara kuuluu mökkeilyyn, kodin grilli-iltaan ja festareille kuin vesisade suomalaiseen kesään. Lue tästä, mihin kaikkiin herkkuihin makkaraa sopiikaan!

Kaikki eivät pidä grillimakkarasta sellaisenaan ketsupilla ja sinapilla, monia ällöttää jo pelkkä kärventyneen makkaran ulkonäkö. Makkaraa voikin käyttää lihana erilaisissa ruoissa yhtälailla kuin broileriakin. Grillimakkarasta saat parasta paistamalla sen viilleltynä nuotion hiilloksella.


Miltä kuulostaisi miehekäs grillattu makkarasalaatti,jossa folion sisään on kasattu paprikaa, punasipulia ja kesäkurpitaa tai makkara-kasvispaistos,jossa kasvikset antavat kaivattua keveyttä. Makkaralle lisäväriä voit antaa myös vihreillä pavuilla ja luumutomaateilla. Makkarapavuissa käytetään lihana possunlihamakkaraa.

Takuulla täyttävän makkara-kasvipasta -aterian saat, kun kuullotat pannulla sipulia ja porkkanaviipaleita ja lisäät joukkoon pastaa. Pastan ystävälle makkara on käyttökelpoinen tykötarve, jota voi nauttia myös kastikkeena tuorepastan kanssa.

Vai miten olisi suolaista perunasalaattia siskonmakkara-perunasalaatinmuodossa?

Varma keino välttyä lisäaineilta on tehdä makkaransa itse. Seuraavalla ohjeella se onnistuu:

Itse tehdyt grillimakkarat

* 400 g broilerjauhelihaa
* 300 g naudanjauhelihaa
* 300 g porsaan rasvaista kylkeä
* 1 sipuli
* 10-15 varsisellerin lehteä
* nippu persiljaa
* pala tuoretta chiliä
* 2 tl suolaa
* possun tai lampaan suolta

Jauha porsaan kylki ja pyöräytä myllyn läpi myös sipuli, varsisellerinlehdet, persilja ja chili. Sekoita lihat ja mausta suolalla.

Vaivaa huolella mahdollisimman sileäksi massaksi. Paista koepihvi makujen tarkistamista varten.

Purista makkaramassaa lampaan-, possun- tai naudansuoleen ja grillaa makkarat suoraan miedolla lämmöllä kypsiksi. Voit myös höyryttää makkarat ja grillata myöhemmin. Lisukkeeksi voit valmistaa myös kurkkukastikkeen ja kesäsalaatin

Pirteä kurkkukastike

* 1/4 kurkkua
* 3 rkl sinappia
* 1 valkosipulinkynsi
* 2 rkl punaviinietikkaa
* 3 rkl majoneesia
* ruohosipulia

Suikaloi kurkku ja mausta suikaleet sinapilla, murskatulla valkosipulilla ja tilkalla etikkaa. Sekoita majoneesin joukkoon ja värjää leikatulla ruohosipulilla. Ohenna tarpeen mukaan vaikkapa vedellä.

Kesäsalaatti

* lehtisalaattia
* tammenlehväsalaattia
* basilikaa
* persiljaa
* uutta porkkanaa
* mansikoita
* rypsiöljyä
* punaviinietikka

Revi salaatit ja yrtit kulhoon ja leikkaa porkkanasta ja mansikoista viipaleita sekaan. Pirskottele hiukan öljyä ja etikkaa salaatin päälle juuri ennen tarjoilua.

Jos tykkää tuhdimmasta

Keksitkö klassisempaa murkinaa kuin makkaraperunat? Ne on kätevä valmistaa itsekin, eikä tarvitse turhaan jonotella nakkikioskin jonossa.

Jos taas makunystyräsi kaipaavat jotain uutta tai jotain vanhaa ja perinteistä, niin kokeile erikoisen kuuloista makkaraa con cima di rapa eli italialaista makkaraa eräänlaisen vihreän lehtivihanneksen kera.

Lapsuusajan kesistä muistuu joillekin mieleen siskonmakkarakeitto. Sekaan uusia perunoita, porkkanaa, purjoa ja makuelämys on taattu. Keitosta saa tuunattua myös juustoisen siskonmakkarakeitonlisäämällä keiton liemeen neljäsosan Koskenlaskija-juustoa.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat