Makkara sopii hyvin talvisen ulkoiluretken evääksi

Vakuumipakkauksessa se säilyy hyvin, mutta pitää säilyttää kylmässä mökkiolosuhteissakin. Makkarasta saa nopeasti maukasta ruokaa. Helpoin tapa on sujauttaa lenkki reppuun ja kypsentää se perinteisesti nuotiolla. Vähän viitseliäämpi tekee eväät valmiiksi etukäteen, jolloin taukopaikalla pääsee heti nauttimaan repun antimista.

Makkarasoppa lämmittää mukavasti kaiken ikäisiä ulkoilijoita ja kulkee kätevästi mukana termospullossa. Voimakkaiden makujen ystävä käyttää soppaan esimerkiksi braatvurstia tai muuta maustettua makkaraa. Perinteinen makkarasoppa syntyy lenkkimakkarasta tai erityisesti perheen pienimmille maistuvista nakeista.

Vähän pidempää taukoa varten kannattaa valmistautua makkaranyyteillä. Nekin voi tehdä valmiiksi reppuun ja kypsentää nuotiolla. Makkaranyytit maistuvat myös reippaan ulkoiluretken jälkeen uunissa tai takassa kuumennettuina. Eväsnyytteihin kannattaa käyttää kaupasta saatavia nopeasti kypsyviä kasvissäilykkeitä. Kääreeksi tarvitaan alumiinifoliota.

Makkarasoppa neljälle

  • 1,5 l vettä
  • kanafondia
  • 15 cm pala purjoa
  • 1 punainen chilipaprika
  • 2 pussia (n. 400 g) pakastejuureksia
  • 1 pkt bratvurstia
  • mustapippuria
  • 1-2 tl kurkumaa
  • (suolaa)
  • 0,5 dl persiljasilppua

Pese ja halkaise purjo ja leikkaa se ohuiksi renkaiksi. Halkaise chili, poista siemenet ja leikkaa viipaleiksi. Paloittele makkarat.

Kiehauta vesi, lisää kanafondi, purjorenkaat ja chili. Anna kiehua pari minuuttia.

Lisää juurekset, makkaraviipaleet, mustapippuri ja kurkuma. Keitä miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia.

Tarkista maku. Lisää lopuksi persilja. Kaada keitto ruokatermokseen tai leveäsuiseen termospulloon.

Makkaranyytit

  • 3-4 nyyttiä
  • 1 purjosipuli tai pieni purkki hillosipuleita
  • 1 purkki (n.180 g) viipaloituja herkkusieniä
  • 1 purkki (n. 400 g) pieniä maissintähkiä
  • mustapippuria
  • 200 g lenkki- tai grillimakkaraa

Halkaise ja huuhdo purjo ja pilko pieniksi palasiksi. Jos käytät hillosipuleita, niin valuta ne liemestään. Kuori makkara ja leikkaa se noin sentin paksuisiksi viipaleiksi. Leikkaa kaksinkertaisesta foliosta noin 20 x 20 senttimetrin kokoiset palat.

Jaa folioille sieniviipaleita, maissintähkiä ja purjosipulia/hillosipuleita (voit halutessasi kuullottaa purjosipulisilpun öljyssä pannulla) ja pyöräytä myllystä mustapippuria päälle. Lado päällimmäiseksi makkaraviipaleet.

Taita nyytit tiiviiksi paketiksi ja kuumenna ne takassa, uunissa tai nuotion tuhkassa. Tarjoa hyvän ruisleivän kanssa.

(Finfood)

Lue myös:

    Uusimmat