Makea yllätys ystävälle – loihdi upeat herkkulahjat

Mikä olisikaan parempi lahja hyvälle ystävälle kuin rakkaudella leivottu herkkulahja. Sulata ystäväsi sydän makeilla suklaaleivoksilla tai loihdi kauniin vaaleanpunaisia ja vaniljaisia vaahtokarkkeja.

Annie Riggsin teos Lahjoja keittiöstä esittelee toinen toistaan herkullisempia reseptejä, jotka soveltuvat hyvin lahjaksi moniin tilaisuuksiin. Kirjasta löytyy upeita herkkulahjoja myös ystävänpäivän varalle.

– Itse tehtyihin lahjoihin liittyy aina ylimääräinen ripaus rakkautta, lusikallinen omaperäisyyttä ja tölkillinen luovuutta. Kotitekoiset ruokalahjat sisältävät näitä taika-aineksia kaksin verroin ja sitovat ne yhteen koristeellisella nauhalla, Rigg kirjoittaa teoksessa.

Vaniljaiset vaahtokarkit

Noin 30 palaa

1rkl tomusokeria
1rkl maissitärkkelystä
6rkl +2½ dl vettä
2rkl liivatejauhetta
n. 5dl taloussokeria
50g vaaleaa siirappia
2 isoa munanvalkuaista
ripaus suolaa
1 tl vaniljauutetta
vaaleanpunaista elintarvikeväritahnaa

Sekoita keskenään tomusokeri ja maissitärkkelys pienessä kulhossa. Voitele nelikulmainen vuoka auringonkukkaöljyllä ja jauhota sokeri-maissitärkkelysseoksella. Varista ylimääräinen seos pois ja ota talteen.

Mittaa toiseen pieneen kulhoon 6rkl kylmää vettä, ripottele pinnalle liivatejauhe ja siirrä odottamaan.

Mittaa sokeri keskikokoiseen kasariin, lisää 2½ dl vettä ja siirappi. Kuumenna kohtalaisella lämmöllä, kunnes sokeri on sulanut. Kuumenna seos kiehuvaksi ja jatka keittämistä, kunnes sokerilämpömittari näyttää 120 astetta. Siirrä seos pois liedeltä, lisää liivateseos ja hämmennä, kunnes kaikki ainekset ovat sekoittuneet kunnolla ja liivate liuennut.

Vatkaa munanvalkuaiset ja ripaus suolaa lankavatkaimella varustetulla sähkövatkaimella kovaksi vaahdoksi. Lisää vanilja ja kuuma sokeriseos tasaisena nauhana koneen käydessä ja jatka vatkaamista vielä 3-4 minuuttia, kunnes lankavatkaimesta jää nostettaessa ura.

Kaada puolet seoksesta valmisteltuun vuokaan tasaiseksi kerrokseksi. Lisää toiseen puoleen tippa elintarvikeväriä ja sekoita hyvin. Kaada vaaleanpunainen seos valkoisen seoksen päälle ja anna jähmettyä 2 tuntia.

Levitä loput tomusokeri-maissitärkkelysseoksesta työtasolle tai leikkuulaudalle. Kumoa jähmettynyt vaahtokarkki varovasti sokeri-tärkkelys-seoksen päälle ja leikkaa terävällä veitsellä neliöiksi. Kierittele palat sokeriseoksessa ennen pakkaamista.

Suklaasydämet

6 leivosta

150g pehmeää suolatonta voita
sekä 1 rkl sulatettua voita
3 rkl vehnhäjauhoja
200 g taloussuklaata pilkottuna
150 g pienikiteistä sokeria
4 munaa keltuaiset ja valkuaiset eroteltuna
75 g mantelijauhetta
(2 rkl pakastekuivattua vadelmamurskaa)
ripaus suolaa
(sokeriruusuja koristeeksi)
(tuoreita marjoja pinnalle)

Lisäksi: 6 kpl sydänvuokia, halkaisija n. 10cm ja korkeus n 3cm

Kuumenna uuni 180-asteiseksi. Voitele vuoat voisulalla ja jauhota ruokalusikallisella vehnäjauhoja. Varista ylimääräiset jauhot pois.

Sulata pilkottu suklaa joko liedellä vesihauteessa tai varovasti mikroaaltouunissa. Sekoita tasaiseksi ja siirrä sivuun hiukan jäähtymään. Vaahdota voi ja sokeri vaaleaksi, ilmavaksi ja kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää munankeltuaiset ja sekoita ainekset tasaiseksi. Lisää jäähtynyt sulatettu suklaa ja sekoita. Yhdistä keskenään loput 2 ruokalusikallista vehnäjauhoja, mantelijauhe (sekä vadelmamurska) ja suola. Lisää seos suklaaseokseen ja sekoita ainekset hyvin.

Vatkaa munanvalkuaiset puhtaassa kulhossa kovaksi vaahdoksi. Sekoita neljäsosa valkuaisvaahdosta suklaaseokseen ja kääntele sitten loput valkuaisvaahdosta isolla metallilusikalla seokseen.

Vuoraa vuokien pohjat leivinpaperilla ja jaa seos vuoksiin. Kypsennä vuokia uunipellillä uunin keskiosassa 20 minuuttia, kunnes leivonnaiset ovat kohonneet ja tuntuvat kosketettaessa kiinteiltä. Jäähdytä vuoissa 5 minuuttia ja irrota leivonnaiset vuoista varovasti pienen palettiveitsen avulla ja kumoa metalliritilälle jäähtymään.

Sulata ganache-kuorruttetta varten suklaa, voi ja kerma joko vesihauteessa liedellä tai varovasti mikroaaltouunissa. Sekoita tasaiseksi. Anna seoksen hiukan jäähtyä ja saeta. Levitä suklaakuorrute palettiveitsellä leivosten pinnalle ja anna jähmettyä. Koristele sokeriruusuilla tai tuoreilla marjoilla.

Vadelmaiset ja ruusuiset suklaalaatat

Noin 24kpl

150 g laadukasta tummaa suklaata (kaakaopitoisuus 72 prosenttia)
150 g laadukasta valkosuklaata
3-4 rkl pakastekuivattua vadelmamurskaa
3-4 rkl sokeroituja ruusun terälehtiä tai väriraesokeria

Paloittele molemmat suklaat ja sulata erillisissä kulhoissa vesihauteessa. Sekoita suklaa tasaiseksi ja siirrä pois liedeltä hetkeksi jäähtymään. Lusikoi sulanut suklaa kukkuraisina teelusikallisina uunipelleille ja levitä massa lusikan pesällä kiekoiksi. Ripottele pinnalle vadelmamurska ja ruusun terälehdet tai väriraesokeri.

Anna kiekkojen jäähtyä ja kovettua ja nosta ne lastalla leivinpaperilta.

Macaron-leivokset

Noin 20 leivosta

2 ½ dl tomusokeria
75g mantelijauhetta
2 isoa munanvalkuaista
ripaus suolaa
½ dl pienikiteistä sokeria
karamelliväritahnaa

Kuumenna uuni 170-asteiseksi ja vuoraa 2 uunipeltiä leivinpaperilla. Seulo tomusokeri ja mantelijauhe kulhoon.

Vatkaa munanvalkuaiset ja ripaus suolaa pehmeäksi vaahdoksi. Lisää kidesokeri teelusikallinen kerrallaan koneen käydessä. Jatka vatkaamista, kunnes vaahto on jäykkää ja kiiltävää.

Lisää elintarvikeväri puupuikon kärjellä valkuaisvaahtoon ja sekoita niin, että väri leviää tasaisesti.

Aseta halkaisijaltaan 1cm suora pursotinterä pursotinpussiin ja pursota valkuaisvaahdosta 5cm:n kiekkoja leivinpaperille. Taputtele pinta tarvittaessa kostutetuin sormenpäin tasaiseksi ja poista ilmakuplat kopauttamalla peltiä reippaasti työtasoa vasten. Jätä kiekot 30 minuutiksi lepäämään ja paista niitä sitten uunin keskiosassa 9-10 minuuttia.

Nosta pelti uunista ja jäähdytä kiekot pellillä. Levitä jäähtyneiden kiekkojen väliin täytteeksi hilloa, kermavaahtoa, voikreemiä tai suklaa-kermatahnaa ja tarjoile.

Petra Kiiski/MTV3

Lue myös:

    Uusimmat