Maitotuotteita avaruuteen

Ruotsalais-yhdysvaltalaisella yhteistyöllä kehitetään avaruuteen sopivia maitotuotteita. Arlan ja NASA:n avaruusruokahanke on alkanut vuonna 2001, ja ensimmäiset tuotteet julkistettiin viime vuoden keväällä.

Maidon ravintoaineet ovat avaruudessa tärkeitä, sillä luukato nopeutuu huomattavasti painottomassa tilassa. Yksi vuosi avaruudessa vähentää luun massaa 10 prosentilla, saman verran kuin 50 vuotta maan päällä. Meno-paluu matka Marsiin kestää 2,5 vuotta.

Painottomassa tilassa maidon juominen onnistuu pillillä. Ongelmat alkavat, kun maito päätyy mahaan: neste "leijailee" ympäriinsä mahassa ja vaikuttaa ruokahaluun. Siksi kehitteillä on kiinteässä muodossa nautittavia valmisteita, joista avaruusmatkalainen saisi maidon ravintoaineet.

Ensimmäisiä Lacmos-projektin hedelmiä kerättiin viime vuoden keväällä, kun Arla esitteli muun muassa pulverimuodossa olevan jogurtin ja kolme eri makuista pulveripohjaista maitojuomaa. Lisäksi kehitettiin "avaruussuklaa", suklaapäällystetty proteiinipatukka, jonka ravintoarvo vastaa lasillista täysmaitoa.

Avaruustuotteista on hyötyä myös maan päällä olosuhteissa, joissa ruokailu on haasteellista, esimerkiksi katastrofialueilla tai vaelluksilla.

(MTV3-Finfood)

Lue myös:

    Uusimmat