Maito ja pulla juhlistavat tänään vietettävää koulumaitopäivää

Miltä maistuu lämmin pulla seuranaan oikein kylmä maito? Tuoretta pullaa ja raikasta maitoa tarjotaan syyskuun viimeisellä viikolla kouluissa, jotka osallistuvat kansainvälisen koulumaitopäivän viettoon. YK:n maatalous-ja elintarvikejärjestö FAO:n koordinoimaa koulumaitopäivää vietetään nyt kolmatta kertaa. Syyskuun 25. päivänä koulumaitoa juhlistavat suomalaisten lisäksi miljoonat lapset ja nuoret kymmenistä eri maista aina viileästä Pohjolasta Kiinaan, Trinidadiin ja Zimbabween saakka.

Maitoa juodaan ympäri maailmaa, mutta sen tarjoilutavat vaihtelevat. Useissa maissa koulumaito on suklaan-, vaniljan tai mansikanmakuista täysmaitoa kuten Tanskassa ja Saksassa, mutta hunajan ja meloninmakuinenkaan juoma ei ole harvinaisuus.

Koulumaito kohentaa ravitsemusta

Meksikossa ja Kolumbiassa miljoonille koululaisille tarjotaan aamiainen, johon maustettu maito kuuluu olennaisena osana. Kouluun saapuessaan oppilailla on usein pitkä kävelymatka takanaan, ja aamiaistarjoilu on tärkeä sekä lasten ravitsemuksen että oppimisen kannalta. Koulumaidolla lasten ravitsemusta pystytään kohentamaan suhteellisen pienellä rahalla. Intiassa on huomattu, että maidon avulla kouluopetuksen piiriin on saatu myös niitä lapsia, erityisesti tyttöjä, joilta koulu muuten jäisi käymättä. Kiinassa koulumaito-ohjelma käynnistyi kolmisen vuotta sitten, ja maidonjuonnin on jo todettu lisänneen lasten kasvua. Kun koulumaito-ohjelma toteutuu koko laajuudessaan, niin kaikille Kiinan 208 miljoonalle koululaiselle tarjotaan päivittäin maitoa.

Suomessa maksutta jo 1950-luvulta

Maito on tärkeä osa koululounasta myös Suomessa, eikä sen sisältämiä ravintoaineita voi korvata juomalla vettä tai mehua. Suomessa koulumaitoa on tarjottu maksutta kaikille oppilaille jo 1950-luvulta alkaen. Suosituin maitolaatu on kevytmaito, mutta rasvattoman maidon valitsee yhä useampi koululainen.

Maito ja Terveyden internet-sivuilla oppilaat voivat testata kalsiumin saantiaan ja osallistua Kansainvälisen koulumaitopäivän nettikisaan. Sivuilta löytyy myös paljon tietoa koulumaidosta sekä kehittämisideoita kouluruokailuun.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja