Maista uutta perunaa!

Uudet eli varhaisperunat ovat kesän odotetuin herkku. Nyt ne ovat täällä. Onko helpompaa ruokaa olemassa kuin kesäperunat. Herkkupalat keitetään kuorineen ja niitä syö sellaisenaan helposti puoli kiloa henkeä kohden. Kylkeen hieman silliä tai salaattia ja ruoka on valmista. No, perunasta on moneksi ja se myös tässä todistetaan. Uusi peruna saa kummasti twistiä olemukseensa mm. melonista, kirvelistä tai chilisilakoista.

Ahvenpyttis (4 annosta)

  • 1 kg kiinteitä uusia perunoita
  • 400 g ahvenfileitä
  • voita
  • suolaa
  • mustapippuria
  • 4 kananmunaa
  • 1 prk smetanaa
  • 1 rkl Dijon-sinappia

Raaputa perunoista kuoret pois ja paloittele perunat pieniksi kuutioiksi. Kiehauta isossa kattilassa vettä. Laita perunakuutiot suolalla maustettuun veteen 2-3 minuutiksi. Vettä tulee olla niin paljon, että kiehuminen jatkuu perunoista huolimatta. Nosta perunat pois vedestä ja anna kuivahtaa. Poista ahvenfileistä ruodot. Leikkaa fileet perunakuutioiden kokoisiksi paloiksi ja paista kevyesti pannulla voissa. Nosta pannulta ja pidä lämpimänä tai paista perunat rapeiksi voissa toisella pannulla. Yhdistä ainekset ja tarjoile sinapilla maustetun smetanan ja paistetun kananmunan kanssa.

Saksalainen perunasalaatti (4 annosta)

  • 600 g keitettyjä uusia perunoita
  • 50-100 g savukylkeä kuutioituna
  • 2 kpl salottisipulia
  • 1 dl lihalientä
  • suolaa ja pippuria
  • voita
  • ruohosipulia
  • 1 kpl suolakurkku kuutioituna
  • 2 rkl ryytisinappia

Viipaloi kypsät perunat. Hienonna salottisipulit ja kuullota niitä savukylkikuutioiden kanssa pannulla. Sekoita lihaliemeen mausteet. Sekoita perunat, savukylki, sipuli ja suolakurkkukuutiot salaatiksi ja kaada sekaan kastike. Sekoita ja anna makujen tasaantua viileässä. Tarkista maku.

Peruna-melonisalaatti (4 annosta)

  • 700 g uusia perunoita
  • 1/2 vesimeloni (tai muita meloneja)
  • 2 valkosipulin kynttä
  • 1/2 kurkku
  • 1/2 mieto chilipalko
  • 1 dl oliiviöljyä
  • 2 tl ryytisinappia
  • suolaa ja pippuria
  • 1 sitruunan mehu
  • 2 tl sokeria

Keitä perunat kypsiksi. Ota melonista palloraudalla pallon muotoisia paloja. Kuori kurkku ja halkaise se. Poista kurkun sisus ja leikkaa viipaleiksi. Hienonna chilipalko. Sekoita oliiviöljyyn sitruunamehu, sinappi, suola, pippuri ja sokeri. Sekoita salaatin ainekset ja purista joukkoon valkosipulin kynnet. Kaada joukkoon kastike ja sekoita se tasaisesti salaattiin. Anna salaatin maustua 1-2 tuntia ennen tarjoilua.

Ruokala

Lue myös:

    Uusimmat