Madekeitto

  • 1-1,2 kg:n made
  • keitinliemi:
  • 1-1,2 l vettä
  • 1 sipuli
  • 2 laakerinlehteä
  • 4-8 maustepippuria
  • 1 tl suolaa
  • keittoon:
  • 6-10 perunaa
  • 1-2 sipulia
  • pippuria myllystä hienonnettua
  • tilliä
  • nokare voita tai margariinia
  • (suolaa)

Nylje made, viillä vatsa auki ja poista sisälmykset ja kidukset varoen, ettei sappi hajoa. Irrota maksa ja mäti- tai maitipussit. Huuhdo kala.

Nosta kala kokonaisena kiehuvaan maustettuun veteen. Kuori vaahto. Hauduta kypsäksi (15-20 min.) hyvin miedolla lämmöllä. Kuori ja paloittele sillä aikaa perunat ja hienonna sipuli.

Nosta kala varovasti vadille ja siivilöi liemi tarvittaessa. Lisää hienonnettu sipuli ja kuutioidut perunat kiehuvaan liemeen ja keitä kypsäksi. Lisää paloiteltu maksa keittoon, kun perunat ovat lähes kypsiä. Erottele kalanliha ruodoista. Lisää ruodottomat kalapalat, hienonnettu tilli, nokare voita ja pippuria myllystä keittoon. Kuumenna ja tarkista maku. Tarjoa ruisleivän kera.

Pakasta mäti mätipussissaan tai irrota mäti varovasti kalvosta, huuhtele, valuta esim. kahvinsuodattimessa, vatkaa ja pakasta tiiviissä muovipussissa litteänä levynä tai matalassa rasiassa. Makean veden (järvi- ja murtovesi) mateen mäti on pakastettava aina yhdenvuorokauden ajan. Suolaa mäti pakastamisen jälkeen. Käytä aina merisuolaa.

Lue myös:

    Uusimmat