Mainos

Maapallon magneettikentässä tapahtumassa ennennäkemättömiä muutoksia - "Voi vaikuttaa jopa navigointiin"

1:57
Nasalle tarkempaa tietoa maapallosta - katastrofit näkyvät yöllisissä valokartoissa

Maapallon magneettikentässä on havaittu ennenkuulumattoman nopeita muutoksia vuodesta 2015 lähtien. Asiasta uutisoi mm. Inverse sivuillaan.

Magneettikentän muutokset voivat vaikuttaa globaaliin navigointiin ja jopa GPS-paikannusjärjestelmän toimintavarmuuteen magneettista dataa yhdistelevissä laitteissa, kuten kännyköissä.

Muutokset magneettikentässä eivät vaikuta kuitenkaan suoraan GPS:n toimintaan, sillä itse sijaintitieto ei liity magneettikenttään.  Esimerkiksi käyttäjän orientaatioon kartalla sillä voi olla vaikutusta, ellei muuttunutta dataa magneettikentästä päivitetä. 

Muutokset magneettikentässä vaikuttavat myös eläinten liikkumiseen ja aurinkotuulia vastaan saatavaan suojaan.

Tuoreimpien tietojen mukaan maapallon magneettikenttä on muuttumassa niin nopeasti ja ennakoimattomasti, että tutkijat ovat joutuneet muuttamaan kuumeisesti mallinnuksiaan, jotta he pysyisivät muutoksen perässä.

Uutiset muutoksista ovat herättäneet huolta siitä, että maapallon magneettiset navat olisivat vaihtamassa paikkaa keskenään. Huoli ei ole kuitenkaan täysin realistinen, joskin tiedossa on, että maapallon magneettiset navat ovat historian saatossa vaihtaneet paikkaa.  

Juttua täsmennetty 12.1. klo 13.50: Lisätty maininta, että GPS:n toiminta voi häiriintyä laitteilla, jotka käyttävät toiminnassaan magneettista dataa. Täsmennetty, että magneettikentän muutokset eivät suoraan vaikuta GPS:n toimintaan.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja