Mainos

Maailman sää: Kuumuushuippu lähenee Yhdysvalloissa, Välimerellä 30 astetta

Yhdysvaltojen lounaisosaan ennustetaan täksi päiväksi viikon kovimpia lämpötiloja, mutta sää jatkuu loppuviikollakin kuumana. Länsi-Euroopassa lämpenee.

Yhdysvaltojen lounaisosia on piinannut 40-50 asteen helle.

– Kuumuuden ennustetaan olevan tänään keskiviikkona pahimmillaan. Lämpötilat kohoavat yhä paikoin 50 asteen yläpuolelle ja uusia paikkakuntakohtaisia ennätyksiä saattaa syntyä, sanoo MTV3:n meteorologi Markus Mäntykannas.

Kaliforniassa Kuolemanlaaksossa lämpötila oli viikonloppuna yli 53 asteessa. Maailman lämpöennätys 56,7 astetta on mitattu Kuolemanlaaksossa sata vuotta sitten.

Myös yöt ovat Yhdysvaltojen lounaisosassa ennätyskuumia. Esimerkiksi Las Vegasissa yön alimmat lukemat ovat olleet 35 asteessa.

– Suomessa 35 asteen päivälämpötiloihin päästään keskimäärin vain kerran tai kaksi sadassa vuodessa, toteaa Markus Mäntykannas.

Suomen mittaushistorian korkein päivälämpötila 37,2 astetta mitattiin 29. heinäkuuta 2010 Liperissä.

Yhdysvaltojen itäosaa piinaavat toisenlaiset ongelmat. Kymmeneen osavaltioon on annettu rankkojen sateiden takia tulvavaroituksia. Paikoin vettä voi kertyä jopa 250-300 millimetriä muutamassa päivässä. Tämä on kolmen tai neljän kuukauden sademäärä.

Välimerellä aurinkoista lomasäätä

Sää on lämpenemässä Länsi-Euroopassa, kun alueen ylle on vahvistumassa korkeapaine. Tämä saa aikaan sen, että Pohjois-Euroopan yli liikkuu jatkossa matalapaineita. Runsaimmat sateet ja ukkoset tulevat Itä- ja Pohjois-Euroopassa. Keski- ja Pohjois-Euroopassa lämpötilat ovat 20-25 asteessa.

– Espanjassa ja Portugalissa on hyvin kuumaa, monin paikoin 35-40 astetta. Esimerkiksi Madridissa päästään jopa 37 ja Lissabonissa 38 asteeseen. Kreikassa ja Turkissa lämpötilat ovat 30 asteen tienoilla. Välimerellä on kauttaaltaan aurinkoista, sanoo Markus Mäntykannas.

Suomen ja maailman säätietoja MTV3:n sääsivustolta.

Katso videolta maailman sää.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.