Maailman pienimmät hevoset koiran kokoisia – katso kuvat

Kuvat eivät ole poneista vaan falabelloista. Ne ovat maailman pienikokoisimpia hevosia.

Historian saatossa falabelloja ovat omistaneet lähinnä aateliset, sillä ne ovat hyvin harvinaisia ja siten arvokkaita. Suomessa fabalelloja on nykyäänkin vain yhdellä tilalla:

 – Falabelloja on Suomessa tiettävästi vain Rehndahlin kotieläintilalla Kirkkonummella, kertoo Kustannus Silmun Nina Salonen. Salonen on Vallattomat falabellat -kirjan kirjoittaja.

Falabella ei ole luonnonvarainen, vaan pitkän jalostusprosessin tulos. Jalostus aloitettiin Argentiinassa ja usein väitetään, että se tehtiin risteyttämällä pieniä täysverisiä hevosia shetlanninponien kanssa. Asiasta ei kuitenkaan ole täyttä varmuutta: joidenkin lähteiden mukaan shetlanninponia ei ole käytetty jalostuksessa lainkaan.

Jalostuksen mahdollista haitallisuutta falabelloille ei ole juuri tutkittu.

 – Esimerkiksi Kirkkonummen falabellat ovat olleet aivan yhtä terveitä kuin muut isot hevoset. Asian kommentointi vaatisi tarkempaa tieteellistä tutkimustietoa, Salonen kommentoi.

 Vaikka falabellat ovat ison koiran kokoisia, ne edellyttävät samanlaista hoitoa kuin suuretkin hevoset. Niitä pidetään siis karsinoissa eikä sisälemmikkieläimenä kotona. Suurten hevosten tavoin ne edellyttävät myös lajitoverinsa seuraa.

 

Kuvat kirjasta Vallattomat falabellat.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja