Maahantuojan riski kannatti: Tämä auto nousee tänä vuonna Suomen myydyimmäksi

1:48
Nissanin katumaasturit käyvät läpi ”tiskikonetestauksen”, jossa ne kylvetetään jopa 30 000 litralla vettä. Yhtään ei kuitenkaan mene hukkaan.

Japanilainen Nissan on nappaamassa vuoden myydyimmän auton tittelin Qashqai-mallillaan.

– Nissan Qashqai tulee olemaan Suomen myydyin automalli tänä vuonna. Niitä saadaan rekisteriin 5 600, mikä on uusi ennätys.

Näin sanoo Tommi Luopajärvi, Nissan Nordic Europen Suomen-maajohtaja.

Viime vuonna Suomen eniten ensirekisteröity automalli oli Skoda Octavia. Tänä vuonna tammi-marraskuussa niitä on ensirekisteröity 4 793 kappaletta, Nissan Qashqaita puolestaan 5 422 kappaletta.

Autoalaa ovat ravistelleet päästömittaustavan muutos ja siitä johtuvat autoveromuutokset. Suomessa siirryttiin ensimmäisenä vanhasta NEDC:stä uuteen WLTP-aikaan. Nissan onnistui mallikohtaisessa kisassa Qashqain rekisteröintilukujen perusteella valmistautumaan parhaiten muutokseen.

Autoja varastoon

Luopajärvi kertoo, että maahantuoja ja jälleenmyyjät tilasivat ennen muutosta autoja suuren määrän varastoon. Samalla polkaistiin pystyyn näyttävät mainoskampanjat. Muutkin maahantuojat tekivät samaa, mutta ilmeisesti pienemmässä mittakaavassa.

Ennakkovarautuminen kannatti: Qashqai nousi elokuussa ykköseksi, ja on pitänyt paikkansa koko syksyn ja alkutalven.

– Loka- ja marraskuussa olemme saaneet jo hyvin WLTP-autoja.

Merkkien kisassa ykköspaikan säilyttää Toyota, ja siinä tilastossa Nissan sijoittuu kuudenneksi. Nissanin markkinaosuus on Luopajärven arvion mukaan tänä vuonna 5,9 prosenttia, missä on kasvua 0,2 prosenttia. Ensi vuonna Nissanin markkinaosuuden halutaan alkavan kuutosella.

Leafin myynti aiotaan tuplata

Suomessa myydään tänä vuonna noin 250 Nissan Leaf -sähköautoa. Ensi vuonna niiden myyntimäärä aiotaan tuplata 500:aan.

– Leaf saa lisää toimintamatkaa, ja sähköautojen kokonaismarkkina kasvaa. Myös sähköautojen tukipolitiikkaan toivotaan tulevan muutosta, sanoo Luopajärvi.

Yksityiset ostajat saavat valtion tukea sähköautohankintaansa, mutta kauppa ei ole siitä juuri piristynyt ja tukirahaa jää käyttämättä. Luopajärvi uskoo, että ensi vuonna tukea laajennetaan työsuhde- ja yritysautojen hankintaan.

– Se olisi pieni ja helposti tehtävä muutos, joka vaikuttaisi heti myyntiin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja