Mainos

Maahanmuuttajat vaihtavat sukunimeään päästäkseen työhaastatteluun

Sukunimi periytyy vanhemmilta lapselle yhtä varmasti kuin ruskeat silmät tai nykerönenä. Sukunimeä on tosin helpompi vaihtaa: nopeimmillaan uuden nimen saa alle viikossa.

Tuhannet suomalaiset haluavat vuosittain vaihtaa tavanomaisen sukunimensä harvinaiseen nimeen, kuten Virtasen Ångeliniin tai Niemisen Euréniin. Hakemusten määrä on kasvanut tasaisesti.

- Tyypillinen tapaus on sellainen, jossa haetaan omassa suvussa käytössä ollutta ruotsinkielistä sukunimeä, sanoo maistraatin päällikkö Ari Heikkinen Kainuun maistraatista.

Kainuun maistraatti vastaa kaikista pääkaupunkiseudun suomenkielisistä hakemuksista. Heikkisen mukaan yhä useammin nimen vaihdolla halutaan myös sulautua joukkoon.

- Iso kasvava luokka ovat ulkomaalaistaustaiset, jotka kokevat että tulee työsyrjintää, jos on esimerkiksi irakilainen tai afrikkalainen nimi. On ollut perusteluja, että haluaa suomalaisen nimen, jotta pääsisi edes työhaastatteluun.

Jokainen sukunimi on suojattu

Jokainen Suomessa käytössä oleva sukunimi on suojattu. Korhoseksi ei pääse vaikka miten haluaisi, jos nimeä ei löydy omasta sukupuusta.

Ulkomaisesta nimestä voi taivuttaa suomenkielisen. Kowskista saa Kosken, ja myös niemi ja lahti on helppo liittää luontoaiheisiin etuliitteisiin, jos tarvitsee kokonaan uuden sukunimen.

- Jotkut kansainvälisessä työssä olevat suomalaiset haluavat myös eroon sukunimensä ä- ja ö-kirjaimista. Nimi voi olla hankala tavata, jos tekee paljon kansainvälistä yhteistyötä.

Möttölästä ei kuitenkaan väännetä Mottolaa, vaan henkilö hankkii kokonaan uuden nimen.

Nimihakemukset syynätään tarkoin

Kymmenettuhannet suomalaiset vaihtavat sukunimensä vuosittain avioliiton takia. Neljännes haluaa pitää oman nimensä, mutta moni pari keksii myös uuden yhteisen sukunimen.

- Joskus avioparilla on omasta mielestään niin huonot sukunimet, että nimestä ei vain päästä sovintoon, Heikkinen sanoo.

Jos toisen sukunimi on Ihme ja toisen Hyypiö tai Perä ja Kontti, voi yhdistelmänimen sijaan olla varteenotettava vaihtoehto keksiä kokonaan uusi nimi.

Osa sukunimen muutoksista sujahtaa läpi pelkällä ilmoituksella. Maksullisina hakemuksina käsitellään kaikki uudet nimet.

Nimilautakunta tarkastaa, että neitseellinen nimi on suomen kielen ja hyvän tavan mukainen, eikä se ole esimerkiksi ison yrityksen käytössä. Coca-Cola, Velli-Housu tai Wyzx eivät siis sopisi suomalaisiksi sukunimiksi. Omituisia hakemuksia tulee maistraattiin jonkin verran.

- Jokainen hakemus saa asiallisen käsittelyn, Heikkinen vakuuttaa.

Osa hakemuksista tehdään pikkusievässä

Koska hakemuksen tekeminen netissä on helppoa, lipsahduksiakin tapahtuu.

- Kyllä näitä viikonloppuhakemuksia on tullut, ja sitten kun selvitään, hakemus perutaan. Tämä on tietysti pieni lieveilmiö.

Nimen voi vaihtaa niin usein kuin haluaa. Facebook-profiilin saa mukavasti pyyhittyä historiaan nimeä vaihtamalla. Heikkiselle ei ole vielä tullut vastaan hakemusta, jossa nimen vaihdon perusteena olisi törttöily netissä.

- Ennemmin on tällaisia, että on tultu uskoon tai on rikosrekisteriä tai ei ole isää nähnyt 20 vuoteen, eikä halua isän nimeä kantaa, Heikkinen sanoo.

Nimenvaihdolla ei pääse omasta henkilöhistoriasta eroon.

- Vankilasta suoraan tehdyt hakemukset ovat hajatapauksia. Henkilötunnus pysyy samana, ja aina on samojen vanhempien lapsi. Nimenmuutos ei vaikuta perintöoikeudelliseen asemaan.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.