"Mä itkin" – lue Pieniä potilaita -jakson tapahtumat

Tässä jaksossa nähtiin neljän lapsen tarinat sekä tutustuttiin poliklinikan kansliaan.

Pieniä potilaita -sarjan jaksossa 8-vuotias Mira odotti jättihoitoja. Äiti Tuija kuvasi Miraa iloiseksi ja itsevarmaksi.

Mira oli alkanut voida huonosti helmikuussa. Aluksi pahaa oloa oli pidetty ohimenevinä, mutta pääkivut olivat pahentuneet. Neurologi ei ollut havainnut testeissä mitään, mutta Miran silmissä oli havaittu poikkeavuuksia. Häneltä löytyi tutkimuksissa syöpä.

Klinikkaylilääkäri Sanna-Maria Kivivuoren mukaan lapsen syöpä on aggressiivisempi kuin aikuisen, ja sitä täytyy hoitaa nopeasti. Miran kasvain saatiin leikkauksessa aivoista kokonaan pois, mutta kasvain todettiin hyvin aggressiiviseksi. Tämän jälkeen alkoivat rajut sytostaattihoidot.

Lastenkardiologi IlkkaJaakkola teki Miralle sydämen ultraäänitutkimuksen, jossa nuoren neidon kanssa mietittiin, onko sydän todella sydämenmuotoinen. Mira joutui elämään eristyksessä odottaessaan kantasolusiirtoa.

"Osaatko sä äiti selittää?"

3-vuotiaan Ronjan kasvua seurattiin Lastenklinikalla. Ronja sairasti synnynnäistä suolistosairautta. Äiti Mirjami kuvasi Ronjaa temperamenttiseksi ja äänekkääksi.

Lastenkirurgi Mikko Pakarinen selitti, että Hirschsprungin taudissa suolen loppuosasta puuttuu hermosoluja, mikä johtaa siihen, että tämä osa suolta on koko ajan supistuneessa tilassa. Seurauksena on vastasyntyneen toiminnallinen suolitukos.

– Jos sitä ei hoideta kirurgisesti, eli poisteta sitä aluetta, niin se suoli ei toimi, Pakarinen sanoi.

Ronja oli alkanut oireilla kahden vuorokauden ikäisenä.

– Mä itkin. Olin aivan paniikissa, Mirjami kertoi.

Nyt kyseessä oli kontrollikäynti, ja Ronja punnittiin ja mitattiin. Neito oli venähtänyt jo yli metrin mittaiseksi!

6-vuotiaan Jalon tulehdus saatiin Lastenklinikalla kuriin. Jalolla on lasten reuma.

– Osaatko sä äiti selittää? Jalo kyseli äidiltään lääkkeisiin liittyen.

Lääkkeet tuntuivat tehoavan hyvin, mutta lääkäri halusi tutkia Jalon lonkat ultraäänellä. Lonkat näyttivät hyviltä.

Lasten reuman syytä ei tiedetä.

– Yleensä ehkä puolet lapsista, joilla on lasten reuma lapsuuden aikana, paranevat täysin, kertoi osastonylilääkäri Pekka Lahdenne.

"Leevi on sellainen elämänmyönteinen ihminen"

3-vuotiaan Leevin hoidon tavoitteena oli kotihoito. Leevillä on suolen toimintahäiriö. Osastonylilääkäri Antti Koivusalon mukaan Leevillä on Hirschsprungin tauti, joka on leikattu onnistuneesti. Toimintahäiriöt olivat kuitenkin jatkuneet vuosikausia.

– Leevi on sellainen elämänmyönteinen ihminen, isä Joe kuvaili.

Katja-äiti kertoi, että Leevillä oli paljon kipuja. Äidin mukaan Leevi suhtautui sairauteen hyvin: neuvolassakin hän nosti paitaansa ja ilmoitti, että paidan alla on "vähän romua".

Leevin ruokavaliota tutkittiin ravintoterapeutin kanssa. Leeville oli aiemmin asetettu laskimoyhteys, jonka kautta Leeville voitiin antaa esimerkiksi nesteitä; nyt hänen kipujaan lievitettiin ja yritettiin päästä tilanteeseen, jossa Leeviä voitaisiin hoitaa kotona.


Pieniä potilaita AVAlla keskiviikkoisin klo 21.00!


AVA/Maria Aarnio

Lue myös:

    Uusimmat