Lyhdyn valossa

Kevät lähestyy pikkuhiljaa, ja valo lisääntyy päivä päivältä. Jäljellä oleviin pimeisiin iltoihin luovat tunnelmaa kauniit lyhdyt.

Itämaishenkisestä Indiskasta löytyy paljon sekä roikkuvia että pöydällä pidettäviä kynttilälyhtyjä. Indiskan tuotteille ominaisesti värit ovat räiskyviä ja iloisia, ja lyhdyt koristeellisia. Tähtilyhdyt ovat lasia ja metallia, ja niissä viihtyvät lämpökynttilät.

Hieman enemmän perinteistä myrskylyhtyä muistuttava lyhty on saanut Indiskassa uudet iloiset värit ja kuviot. Myös näissä lasiseinäisissä lyhdyissä suositellaan poltettavaksi lämpökynttilöitä.

Indiskan roikkuvat lasilyhdyt on koristeltu mosaiikkikuvioin, jotka taittavat kauniisti valoa.

Sauna-Kaira myy puisia, metallisia ja lasisia lyhtyjä niin ulko- kuin sisäkäyttöön. Laajasta muoto- ja kokovalikoimasta löytyy jokaiseen kotiin sopiva tunnelmanluoja.

Valoa ja värejä

Harri Koskisen Iittalalle suunnittelema veistoksellinen Lantern on puhdas- ja selkeälinjainen kynttilälyhty. Muotoilija itse kuvaa Lanternia ”valoksi, joka on nostettu jalustalle”. Lyhdyn mukana tulee apuväline, joka helpottaa liekin sytyttämistä ja sammuttamista. Lanternia valmistetaan 60 cm:n ja 19 cm:n kokoisena. Isomman lyhdyn värivaihtoehdot ovat kirkas, valkoinen ja harmaa, pienemmän kirkas ja mustikansininen.

Heikki Orvolan Kivi-kynttilälyhty on jo klassikko. Pelkistettyä ja selkeämuotoista lasilyhtyä on saatavilla jo 19 kauniissa värissä ja kahdessa koossa. Isompaa Kivi-tuikkua valmistetaan 6 värissä. Uusin Kivi-väri on vaalea lila.

Natalie Lahdenmäen Arabialle suunnittelema Fire-sarja – kynttilälyhty ja kynttiläalusta – palkittiin Design Plus -palkinnolla Frankfurtin Ambiente-messuilla 2002. Halkaisijaltaan 9-senttinen lyhty on vaaleanharmaata vaahtokeramiikkaa, josta valo kuultaa läpi.

Varjojen leikkiä

Risto-Matti Ratian Muurla Designille suunnittelemilla Kiuas- ja Takka-kynttilälyhdyillä luot kotiin supisuomalaista tunnelmaa. Kiukaalle voi pudottaa vaikkapa pisaran tuoksuöljyä, jolloin tuoksu leviää tilaan kynttilän palaessa. Kun sytytät lämpökynttilän Shadow- ja Minishadow-lyhtyihin, ne heijastavat ympäristöönsä enkeleiden, tähtien ja porojen muotoisia tunnelmakuvia. Shadow-lyhty on hiekkapuhallettua lasia, ja sen sisäosan kirkkaat perusvärit ovat punainen, sininen ja vihreä.

Muistathan, että kynttilälyhtyä tulee aina käyttää palamattomalla alustalla, eikä kynttilää saa koskaan jättää palamaan ilman valvontaa. Lyhtyä ei myöskään tulisi sijoittaa vetoiselle tai liian kuumalle paikalle eikä television päälle. Huolehdi myös, ettei kynttilälyhdyn välittömässä läheisyydessä tai yläpuolella ole esimerkiksi verhoa tai muuta palavaa materiaalia.

Esimerkiksi Iittala suosittelee kynttilälyhdyissään käytettäväksi ainoastaan metallikuorisia, laadukkaita ja halkaisijaltaan maksimissaan 4,2-senttisiä lämpökynttilöitä. Isommissa Lantern-lyhdyissä voi polttaa myös kruunu- tai antiikkikynttilöitä. Tärkeää on, että kynttilän ja lasisen kynttilälyhdyn seinämien jää riittävän suuri ilmaväli. Kynttiläasetelmissa lasisten kynttilälyhtyjen etäisyyden toisistaan tulee olla vähintään 3 cm.

  • Teksti: Hanna Pesonen / Mediafocus
  • Kuvat: Iittala, Indiska, Import Kaira (Sauna-Kaira) ja Muurla Design

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja