Luovempi ja älykkäämpi sinä? Kehitä itseäsi näillä keinoilla

Luovuus on älykkyyttä. Vastoin yleistä luuloa jokainen meistä osaa olla luova ja on sitä päivittäin, sillä luovuus on muutakin kuin taulujen maalaamista tai sinfonian säveltämistä – se on ideointia arjen keskellä ja uusien ratkaisujen keksimistä ongelmien edessä.

Monet kokevat, että he eivät ole lainkaan luovia. Useimmiten he ovat väärässä, sillä jokainen meistä on luova omalla tavallaan. Uuden syntyminen voi vaatia myös aikaa ja oman ajattelun muokkaamista.

1. Mistä olet kiinnostunut?

Oletko kiinnostunut jostain, mistä? Sen ei tarvitse olla erityisen hienoa tai ylevää, vaan se voi olla vaikkapa sarjakuvien lukemista, muodin seuraamista tai käsitöitä. Keskity siihen, mikä sinua kiinnostaa ja pyri saamaan mahdollisimman paljon lisätietoa aiheesta. Katsele harrastustasi uusin silmin – voisitko vaikkapa kokeilla itse sarjakuvien piirtämistä?

2. Kunnianhimo

Kiinnostuksen lisäksi sinulla on oltava halua käyttää vapaa-aikaasi johonkin ilmaiseksi. Mihin pyrit? Aloita vaikkapa haastamalla itseäsi ideoinnin tai uuden kädentaidon opetteluun.

Kiinnostuksen kohteen huomaa myös siitä, että olet valmis käyttämään siihen vapaaehtoisesti aikaasi ja nautit tekemisestäsi.

3. Varaa aikaa

Parhaatkin ideat ja taidot kuolevat, jos niitä ei kehitä.

4. Itsetunto

Suomalainen pitää kynttiläänsä vakan alla liian helposti. Älä väheksy kehuja ja kiitosta, ja anna sitä myös itsellesi. Välillä voimme epäonnistua, mutta mitä sitten?

Tehdäksesi jotain, sinun ei tarvitse olla täydellinen. Muista, että voit laulaa, vaikka et olisikaan idoliainesta tai nauttia juoksusta, vaikka et olisikaan MM-tasolla. Tärkeintä on, että haastat itseäsi uudella tavalla ja kehität sitä, missä koet olevasi hyvä.

Lähteet:

Kuinka ideat syntyvät – Luovan ajattelun käsikirja (WSOY)

Mielekäs työ – uuden ajan uraopas Maria Carlsson, Kati Järvinen (Sanoma)

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja