Mainos

Luontoretkien ja pitkien automatkojen ehdoton varuste: Termos pitää eväät lämpiminä

Syksy on mitä otollisinta aikaa retkeillä luonnossa. Onnistunut syysretki sienestäen, marjastaen tai ruskan upeita sävyjä ihastellen on taattu, kun mukaan pakkaa maukkaat retkieväät ja kuumaa juotavaa.

Jokainen luontoretkeilijä tietää, että retkelle pakkaamista ei tehdä hutaisten. Päiväretkellä repussa jaksaa kuljettaa tuhdimmatkin eväät, mutta pidemmällä vaelluksella rinkan keveys on valttia.

Ulkoillessa nesteytyksestä on muistettava huolehtia – erityisen tarkkana saa olla viileämmällä säällä. Pakkassäällä retkeillessä on huomioitava myös juomaveden kantaminen: lumesta juomaveden sulattaminen vie aina aikaa ja yön aikana varomattoman retkeilijän vesipullo voi jäätyä.

Stanleyn Classic-sarjan 0,7 litran termospulloon mahtuu yhden hengen päivän kahvit tai päiväreissukahvit kahdelle hengelle. Juoma pysyy kuumana jopa 20 tuntia.

Huoletonta retkeilystä tekevät kestävät ja laadukkaat varusteet, joihin voi luottaa säästä tai retken määränpäästä riippumatta. Retkeilijän ehdoton varuste on termos, jossa kylmä tai kuuma juoma pysyy hyvänä pitkään. Talviretkeilyä harrastava säilyttää lumesta sulatettua juomavettä termoksessa, jossa se ei pääse jäätymään.

Pitkää päivää metsätöissä, kalastaen tai vaikkapa veneessä tekevä vaatii termoksen lämmönkestolta jo paljon. Master-sarjan termoksissa on enemmän painoa, mutta vastaavasti ne pitävät lämmön yli 60-asteisena jopa 40 tuntia! – Tämä on ehdoton oma suosikkini, kertoo Nordic Trailin avainasiakaspäällikkö Mikko Kumpulehto.

Yhdysvaltalainen Stanley on valmistanut termostuotteita yli 100 vuoden ajan. Rovaniemeläisen retkeilytuotteiden maahantuoja Nordic Trailin avainasiakaspäällikkö Mikko Kumpulehto kertoo, että eräälläkin asiakkaalla on käytössä lähemmäs 40 vuotta vanha termospullo. Lisäosia päivittämällä termos on hetkessä jälleen kuin uusi.

– Laatutuote kestää aikaa. Hyvässä termospullossa kaksoisrakenteen eli ruostumattoman teräksen muodostaman ulkokuoren ja sisällä olevan pullon seinämien väliin jäävä tyhjiö on puhdas. Tämä saa nesteen tai ruoan pysymään termoksessa mahdollisimman kuumana ja pitkään. Stanleyn tuotteissa teräskuori on jopa yhden millimetrin paksuinen, joten siihen ei tule lommoja. Lommot heikentävät aina lämmönkestoa termoksissa, kertoo Kumpulehto.

Heikon laadun tunnistaa

Parhaimmillaan laadukas termos säilyy vuosikymmeniä sukupolvelta toiselle ja kestää pidemmilläkin eräretkillä käytössä hyvin. Termoksen käyttöikää pidentää huolellinen puhdistus käytön jälkeen ja säilytys kuivassa paikassa.

Autoilija valitsee kätevän Stanley Mountain Switchback 0,47 l -termosmukin, joka ei vuoda ja pitää kahvimukillisen kuumana jopa seitsemän tuntia. Kahvimukillisen voi nauttia juuri silloin, kun haluaa.

Nordic Trailin valikoimassa on vankan aseman brändejä, jotka tunnetaan tinkimättömästä laadustaan. Kumpulehto kertoo tunnistavansa kokemuksellaan helposti heikkolaatuisen tuotteen, kun sellainen tulee vastaan.

– Huono laatu ja halpa hinta kulkevat usein käsi kädessä. Minun kokemuksellani termostuotteiden kohdalla hinnasta tunnistaa myös laadun.

Reppuun vuotava pullo kastelee hetkessä tavarat, joiden kuivatus viileällä ilmalla on haastavaa. Kuluttajalle termosten vertailu voi olla vaikeaa, sillä harva valmistaja merkitsee havainnollistavia kriteerejä tuotteidensa kylkeen. Stanleyn tuotteista merkinnät löytyvät, mikä auttaa valitsemaan juuri omaan käyttöön ja harrastamiseen sopivan termoksen.

Pakkaa retkelle eväät Classic-sarjan ruokatermokseen, joka pitää ruoan kuumana 15 tuntia.

Huolettomuus on retkeillessä, mutta myös arjessa mukavuutta lisäävä tekijä. Stanleyn tuotteet ovat konepestäviä, eivätkä ne vuoda reppuun kivikkoisia tunturinrinteitä tallustaessa. Laadukas tuote kestää, ja siksi Stanleyn tuotteilla on 25 vuoden takuu.

– Termoksille löytyy arjessakin monia käyttötapoja. Esimerkiksi kuumalla vedellä täytetty termos sopii reissun päällä lasten ruokapurkkien lämmitykseen, muistuttaa Kumpulehto.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja