Luonnon oma pikaruoka: Kananmunalla yllättäviä terveyshyötyjä

Kananmunaa voisi tituleerata luonnon omaksi pikaruoaksi terveyspommiksi: se sisältää runsaasti terveyshyötyjä ja sen valmistaminen on helppoa.

1. Lisäaineeton luonnontuote

Kananmuna on lisäaineeton luonnontuote, joka sisältää paljon proteiineja sekä monipuolisesti vitamiineja ja kivennäisaineita. Myös munan rasvahappokoostumus on suositusten mukainen.

2. Sittenkin sydänterveellinen

Uusimpien tutkimusten valossa kananmunan kolesteroli ei nosta veren LDL-tasoa eli huonoa kolesterolia yhtä voimakkaasti kuin kovat rasvat. Siksi muun muassa sydänliitot esimerkiksi Kanadassa ja Australiassa ovat antaneet kananmunalle sydänterveellisen ruoan merkin.

3. Luteiini suojaa taudeilta

Yksi munan arvokkaista ainesosista on luteiini-niminen luonnollinen väriaine, jonka on havaittu pienentävän harmaakaihin ja silmänpohjan ikärappeuman riskiä. Silmien ohella luteiini vaikuttaa myös ihon terveyteen sekä sydän- ja verisuonitautien ja rinta- ja suolistosyöpien riskin pienenemiseen.

4. Laihduttajan ystävä

Vähäkalorisena elintarvikkeena kananmuna sopii hyvin myös painonhallintaan, sillä yhdessä kananmunassa on keskimäärin:

6 grammaa rasvaa
7 grammaa proteiinia
0,18 grammaa hiilihydraattia
1,2 ug D-vitamiinia
energiaa vain 78 kilokaloria

5. Ruoanlaiton korvaamaton apu

Ruoanvalmistuksessa kananmuna kiinteyttää ruokien rakennetta, sakeuttaa kastikkeet, sitoo laatikot ja terriinit, luo kauniin ruskean paistopinnan sekä antaa väriä ja kiiltoa.

6. Luonnon oma pikaruoka

Kanananmuna on luonnon omaa pikaruokaa, sillä sen keittäminen on eräs nopeimmista ja vähiten energiaa kuluttavista keittiöaskareista.

Lähde: Maa- ja metsätalousministeriö / siipi.net

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat