Luonnollista unihiekkaa – 8 ruokaa, jotka auttavat nukahtamaan

Unettomuus on ikävä ongelma, mutta joistain ruoista voi olla yllättävää apua nukahtamiseen.

Joillain ihmisillä on vaikeuksia saada unta, toisille on vaikeaa pysyä unessa. Oli syy unettomuuteen mikä hyvänsä, hyvin nukutun yön puolesta kannattaa taistella. Yöunista on nimittäin paljon hyötyä terveydelle: uni pitää iloisena ja pirteänä, aivot terävinä, vastustuskyvyn vahvana, vyötärön kunnossa ja ihon kauniina. Lisäksi riski korkeaan verenpaineeseen ja sydäntauteihin pienenee. Kokeile siis näitä ruokia ja lisää mahdollisuuksiasi kunnon lepoon!

Kala

Annals of the New York Academy of Sciences -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan monet kalat, erityisesti lohi ja tonnikala, ovat täynnä B6-vitamiinia, jota tarvitaan kehon muodostaessa melatoniinia. Melatoniini on unen aikaan saava hormoni, jota alkaa erittyä pimeässä.

Banaanit

Banaaneissa on paljon kaliumia, mutta myös niissä on runsaasti B6-vitamiinia, jota tarvitaan melatoniinin valmistukseen.

Kikherne

Myös kikherneissä on kalan ja banaanin tavoin paljon melatoniinin eritystä laukaisevaa B6-vitamiinia.

Jasmiiniriisi

American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa todettiin korkean glyeemisen indeksin omaavaa jasmiiniriisiä syöneiden osallistujien nukahtaneen merkittävästi nopeammin kuin matalan glykeemisen indeksin pitkäjyväistä riisiä syöneet. Tutkijat eivät ole varmoja, mistä tämä johtuu, mutta he epäilevät, että korkean glykeemisen indeksin omaava ruoka laukaisee suuremmat määrät insuliinia liikkeelle, mikä puolestaan nostaa nukahtamaan auttavan tryptofaanin määrää veressä suhteessa muihin aminohappoihin.

Kirsikkamehu

Pienehkössä tutkimuksessa todettiin melatoniinia runsaasti sisältävän kirsikkamehun edistävän unensaantia. Kroonisesta unettomuudesta kärsivät aikuiset joivat kupillisen kirsikkamehua kahdesti päivässä ja huomasivat unettomuuden helpottavan jonkin verran.

Jogurtti

Maitotuotteet, kuten jogurtti ja maito, sisältävät paljon kalsiumia. Joidenkin tutkimusten mukaan kalsiumin puute voi vaikeuttaa uneen vaipumista.

Kaali

Vaikka maitotuotteiden tiedetään sisältävän paljon kalsiumia, myös vihreät vihannekset, kuten kaali, voivat olla erittäin kalsiumpitoisia. Kaalikeitosta voi siis olla apua, jos unettomuuden syynä on kalsiumin puute.

Täysjyvä

Journal of Orthomolecular Medicine -lehden mukaan magnesiumin puute voi tehdä nukahtamisen vaikeammaksi. Tämän takia tulisi syödä paljon magnesiumpitoisia ruokia, kuten bulguria, ohraa ja muita täysjyvätuotteita.


(MTV3)

Lähde: Eating Well

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja