Lukutaidoton Mika Siirilä haluaa kansanedustajaksi

Luku- ja kirjoitustaito lienevät useimmille meistä itsestäänselvyyksiä. Mika Siirilä ei hallitse kumpaakaan. Arki on lukutaidottomalle haasteellista, mutta siitä huolimatta Siirilä vaikuttaa mukana jopa politiikassa.

Mika Siirilä huomasi erilaisuutensa jo kouluaikana. Siinä missä muut lapset omaksuivat kirjoittamisen ja lukemisen perusteet, Siirilälle kirjaimet eivät sanoneet mitään. Nuori poika passitettiin tukiopetukseen, mutta kirjoitettu teksti pysyi mysteerinä.

− Kahlasin peruskoulun läpi pitkälti kuuntelemalla, mitä opettaja luokan edessä sanoi. En kokenut luku- ja kirjoitustaidottomuutta tuolloin mitenkään isoksi ongelmaksi, Siirilä toteaa tyynesti.

Asian hyväksymistä auttoi se, ettei Siirilä voinut ongelmalleen mitään. Lukemattomuuden taustalla on synnynnäinen vika, jossa yksi silmän kalvoista on rikki. Kyseisen kalvon tehtävä on kääntää kirjaimet tekstiksi.

− Vaivaani ei voi korjata. Suomalaisista kuulemma noin kolmisen prosenttia kärsii vastaavasta. Tiedän monia hitaita lukijoita, mutta yhtään kaltaistani en tunne, Siirilä sanoo.

Lukutaidoton poliitikko

Miten nykyajan yhteiskunnassa pärjää ilman itsestään selviä kansalaistaitoja? Siirilä tietää, että kyllä pärjää, kun painelee sisulla eteenpäin.

Hän luovi läpi haasteista huolimatta sekä perus-, ammatti- että autokoulun. Hän kävi myös armeijan Oulun Hiukkavaarassa ja sai korpraalin arvon. Sitten toimelias mies kiinnostui politiikasta. Hän ehti istua neljä vuotta kotipaikkansa Kälviän valtuustossa, kunnes kunta liittyi osaksi Kokkolaa. Nyt hän toimii varavaltuutettuna sekä ympäristö- ja rakennuslautakunnan jäsenenä.

− Ei minulla ole mitään sitä vastaan, että vaikuttaisin joku päivä vielä eduskunnassakin. Liikun paljon ja puhuttelen jatkuvasti ihmisiä heidän arkipäivän ongelmistaan. Siinä lukutaidottomuus ei ole mikään este.

− Pääasiassa elätän itseni romukauppiaana. Ostan ja myyn kaikenlaista, Siirilä jatkaa.

Vaimo auttaa arjessa

Siirilän tärkein avustaja on oma vaimo. Ilman hänen panostaan moni arkinen asia olisi käytännössä mahdoton suorittaa.

− Vaimo joutuu lukemaan ääneen kaikki mahdolliset paperini. Hän tavaa kokouspaperit, kertoo onko pankkitililläni rahaa ja kirjoittaa puolestani. Itse katson tarkkaan televisiosta uutiset, dokumentit sekä ajankohtaisohjelmat, jotta pysyn kartalla maailmanmenosta.

Siirilä tiedostaa, että jatkuva avustaminen on kova homma, johon voi myös ajoittain väsyä.

− Olemme olleet 15 vuotta yhdessä. Vaimo tietää suunnilleen jo ajatukseni. Kun menimme kaksi vuotta sitten naimisiin, kysyin, että oletko nyt varma, että haluat lähteä minun matkaani. Ei tätä jokainen jaksaisi.

Aikuinen luku- ja kirjoitustaidoton mies kohtaa silloin tällöin kuittailua tilastaan. Se ei Siirilää lannista.

− Jos huomaan, että ilmassa on alentavaa asennetta, isken välittömästi takaisin. Vika se on suurellakin herralla. Ei tämä ole sen kummempi asia. Minulla voisi olla pahempiakin ongelmia, Siirilä sanoo painokkaasti.

Studio55/Jenni Kokkonen


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55 etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme Studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä sähköpostia osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat