Lukupiiri: Älä lue tätä kirjaa, ikinä

MTV Lifestylen lukupiirissä luetaan keskustelua herättäviä kirjoja! Tässä viikolla arvostellaan Kehon viisaus ja mielen voima -teos.

Kirja: Kehon viisaus ja mielen voima
Tekijä: Ulvi Wirén
Kustanja: Gummerus
Helmiä: 1

"Tässä kirjassa Ulvi Wirén käsittelee ajatusten vaikutusta fyysiseen terveyteen sekä kehon eri osissa ilmenevien vaivojen yhteyttä mieleen. Kirjan avulla jokainen voi oppia tunnistamaan negatiiviset ajattelumallit sekä päästä niistä eroon. Ratkaisun avain parantumiseen löytyy lopulta mielestämme."

Näillä sanoilla markkinoidaan Kehon viisaus ja mielen voima -teosta. Ajattelen, että positiiviseen ajatteluun kannustava teos olisi omiaan minulle, hengen ja ajatuksen voimasta kiinnostuneelle.

Olen väärässä.

Teoksen alussa Wirén puhuu mielen voimasta ja käy läpi muun muassa chakrat sekä sen, missä kohtaa kehossamme ne sijaitsevat. Johdanto on ymmärrettävä ja saa pohtimaan. Tämän jälkeen teos muuttuu ainakin allekirjoittaneelle hieman liian käsittämättömäksi.

Seuraavassa on lainauksia Kehon viisaus ja mielen voima -teoksesta.

"Silmänpainetauti eli glaukooma viittaa siihen, että sinulla on menneisyydestä jääneitä tunne-elämän haavoja."

"Kallovammakin on viestintuoja, vaikka se vaikuttaa pelkältä sattumalta, kuten kaikki muutkin vammat. Viesti on sama kuin päänsärylläkin. Se tulee vain rajummassa muodossa, kun sisäinen ristiriita on kasvanut sietokyvyn äärirajoille."

"Kilpirauhasen vajaatoiminta on hyvin yleinen sairaus erityisesti naisilla. Se liittyy selvästi naisen tavalliseen rooliin perheessä ja yhteiskunnassa."

"Emättimen tavallisin vaiva on hiivatulehdus. Mielen tasolla hiivatulehdus viestii seksuaalisuuteen liittyvästä tukahdutetusta vihasta. Ehkä olet joutunut kokemaan seksuaalista hyväksikäyttöä tai sinusta tuntuu, että sinua käytetään hyväksi, ja se ärsyttää sinua."

En suinkaan halua vähätellä mielen voimaa ja sitä, että ajattelulla on suuri merkitys esimerkiksi vakavasta sairaudesta paranemisessa. Mutta, anteeksi?

"Jos nyrjäytät nivelesi, älä syytä kaupunkia hoitamattomasta kadusta äläkä itseäsi vääränlaisesta liikkeestä, vaan mieti, mikä johdatti sinut tiedostamattasi loukkaamaan itsesi."

"Kun olet saanut selville, kuka on se henkilö, jolle oikeasti olet allerginen, sinun täytyy vain hyväksyä hänet sellaisena kuin hän on ja itsesi sellaisena kuin olet. Luultavasti hänkin hyväksyy sinut eikä sinun tarvitse allergiasi avulla hakea hyväksyntää ja huomiota."

Kehon viisaus ja mielen voima lupaa takakannessaan, että tämän teoksen avulla jokainen "voi oppia tunnistamaan negatiiviset ajattelumallit sekä päästä niistä eroon". Miten "sinun täytyy vain hyväksyä hänet sellaisena kuin hän on ja itsesi sellaisena kuin olet" ohjaa ketään konkreettiseen tekemiseen? Millainen ohje tämä on ihmiselle, jota kaiken lisäksi syytetään huomion hakemisesta siksi, että hän on allergikko? No niin, hyväksy itsesi. Tee se nyt.

"Jos sinulla on syöpä, kannattaa varmasti käyttää kaikki mahdolliset syöpähoidot, mutta ne eivät paranna sinua lopullisesti, jos et käsittele alitajuntasi syövereissä piileviä kielteisiä tunteita. --- Selviytyäksesi syövästä kokonaan sinun on ehdottomasti annettava anteeksi vanhemmillesi heidän käytöksensä ja suhtautumisensa sinuun."

Lääketieteen lisensiaatti Wirén muistuttaa teoksessaan välillä länsimaisen lääketieteellisen avun eduista, mutta palaa sitten hakemaan kaikkeen, kuten luunmurtumiin, syytä ihmisen mielestä.

Teos ei lunasta lupaustaan negatiivisten mallien poisopettamisesta – "hyväksy itsesi" ei mielestäni ole konkreettinen ohje – eikä myöskään anna mahdollisista terveyden ongelmista kärsivälle rauhaa, voimaa tai ymmärrystä. Lähinnä tulee syyllistetty olo: olisit hoitanut nämä tunnelukkosi, niin tätäkään syöpää ei olisi syntynyt.

Arvostelun yksi piste tulee teoksen johdannosta. Enempää ei heru.


Lisää arvosteluja:


Maria Aarnio, maria.aarnio(at)mtv.fi

Lue myös:

    Uusimmat