Lukuisat maat koviin toimiin Pekingin olympialaisten alla – näin Suomi reagoi: "Ei varmaan kukaan turhan takia"

Urheilijoiden ja taustahenkilöiden tietoturvallisuus huolettaa Pekingin talviolympialaisten alla. Suomen Olympiakomitean viestintäjäjohtaja Mika Noronen kertoi MTV Urheilulle, kuinka Suomi aikoo toimia tulevissa arvokisoissa.

Ruotsin olympiajoukkue sai Pekingiä varten uuden matkapuhelimet ja Yhdysvaltain joukkueelle annettiin ohjeistus, että puhelimet kannattaa rikkoa kotimaahan paluun jälkeen. Lukuisat muut maat ovat myös ryhtyneet toimiin vakoilun varalta. 

– Meillä ei ole suunnitelmissa, että hankkisimme kaikille mobiililaitteita Olympiakomitean puolesta käyttöön. Ohjeistamme muilla tavoin. Jokaiselle joukkueelle, joka lähtee olympialaisiin jaetaan tietopaketti, jossa annetaan tietoa kisoihin liittyen. Tänä vuonna tietysti siihen lisätään tuollainen tietoturvasuositus, Noronen sanoo.

– Ei varmaan kukaan turhan takia noin reagoi. Kannattaa sekin muistaa, että urheilua järjestetään koko ajan mitä ihmeellisimmissä maailmankolkissa. Meidän ohjeistuksemme lähtee siitä, että mikäli on mahdollista, niin käytetään tällaisia varalaitteita, jos on esimerkiksi vanhempaa läppäriä tai puhelinta, niin suositellaan, että sellaisia käytetään, Noronen jatkaa.

Noronen kertoo, että Suojelupoliisi ja Kyberturvallisuuskeskus ovat julkaisseet kattavat ohjeistukset matkailijoille. Olympiakomitean ohjeistukset pohjautuvat niihin, mutta joitain tarkennuksia on tehty vastaamaan paremmin joukkueen tarpeita. Suosituksena on myös ottaa varmuuskopiot omista tiedostoistaan ja ottaa matkalle vain mukaan kaikista välttämättömpiä tietoja.

– Luotamme siihen, että teemme yhteistyötä viranomaisten kanssa, joilta tulevat hyvät suositukset ja ohjeet. Fiksu ihminen osaa itse pohtia, että mikä on omalta kannalta paras ja järkevin ratkaisu. Aika paljon voi tehdä myös itse, mutta myös on paljon asioita, joihin itse ei voi vaikuttaa, Noronen toteaa.

– Eihän tämä ole mitenkään poikkeuksellista, että Suomesta lähtee ihmisiä Kiinaan. Ollaan tässä aika laajastikin käyty Kiinassa ennen korona-aikaa eri toimijoiden toimesta. Nyt sinne on menossa kaiken lisäksi Suomesta sata toimittajaa. Sekin on kiinnostavaa, kuinka toimittajat aikovat toimia.

Pekingin talviolympialaiset käydään 4. - 20. helmikuuta. Suomen lopullinen olympiajoukkue nimetään 24. tammikuuta.

Lue myös:

    Uusimmat