Mainos

Lukiolaisten mitta täyttyi Espoossa – opiskelijat marssivat ulos homeongelmien vuoksi: "Sisällä tulee pää kipeäksi"

6:32
MTV Uutiset Live seurasi Espoon Leppävaaran lukion opiskelijoiden ulosmarssia.

Sisäilmaongelmista kärsivät lukiolaiset marssivat puolen päivän aikaan ulos koulustaan Espoon Leppävaarassa. Lähes kaikki oppilaat osallistuvat ulosmarssiin.

Pitkään jatkuneet sisäilmaongelmat ovat aiheuttaneet henkilökunnassa ja oppilaissa oireita. Leppävaaran lukion oli tarkoitus päästä väistötiloihin kuluvan syksyn aikana, mutta tarjotut tilat kärsivät lukion rehtorin mukaan niin ikään sisäilmaongelmista.

Pääsyn luvattuihin toisiin tiloihin kerrotaan viivästyvän kolmella kuukaudella, sillä nämä tilat eivät ole valmiit. Alunperin tiloihin oli tarkoitus päästä vuodenvaihteessa. 

Oppilaskunnan varapuheenjohtajan Joonatan Saarenmaan mukaan oppilaat ovat kamppailleet sisäilmaongelmista kärsivän koulurakennuksen kanssa jo pitkään. Lukiolaisia harmittaa epätietoisuus.

– Nyt meille on luvattu, että hiihtoloman jälkeen pääsisimme uusiin tiloihin. Meidän koulu menee käyttökieltoon uudenvuoden jälkeen, eli meillä ei ole mitään tietoa siitä, missä opiskelemme hiihtolomaan asti, Saarenmaa kertoo MTV Uutiset Livelle.

Ilmeisesti jo useamman vuoden ajan sisäilman ongelmista kärsineen koulun puutteista saatiin varmuus kuluvan vuoden alussa. Saarenmaan mukaan ongelmista ovat kärsineet kaikki rakennuksessa oleskelleet.

– Täällä on tosissaan vaikea opiskella. Sisällä tulee pää kipeäksi. Väitän, että meillä on ongelmien takia paljon poissaoloja, sillä porukat ovat tosi väsyneitä ja kipeitä, Saarenmaa arvioi.

Parikymmentä opiskelijaa vaihtanut koulua oireiden vuoksi

Saarenmaa kertoo lisäksi, että yli parikymmentä opiskelijaa on joutunut siirtymään muualle opiskelemaan, ja pari opettajaakin on siirtynyt toisaalle koulurakennuksen ongelmien takia.

Oppilaskunnan varapuheenjohtaja ei osaa arvioida, johtuvatko terveydelliset oireet pelkästään sisäilmasta, mutta prosessi kuormittaa kaikkia joka tapauksessa. Fyysisistä oireista Saarenmaa luettelee muun muassa pääkivun, kurkkukivun ja nuhan. Kaiken kaikkiaan sairastelua on tavanomaista enemmän.

– Meille luvataan, että pääsemme täältä pois ja sitten yhtäkkiä ollaankin taas tilanteessa, jossa olemme täällä puoli vuotta pidempään. Se aiheuttaa yleisesti puutumista ja väsymystä, mutta syö myös luottamusta kaupungin suuntaan, Saarenmaa toteaa.

Rehtori pohtinut etäopetukseen siitymistä

Jos opiskelijoille ei järjesty väliaikaisia tiloja alkuvuodeksi, koulussa on pohdittu jopa etäopetukseen siirtymistä tai opiskelijoiden hajauttamista toisiin kouluihin, mutta vanhaan rakennukseen kukaan ei halua palata.

– Palloa on heitetty Espoon kaupungin suuntaan. Rehtori on ottanut jo sellaisenkin kortin esille, että jouduttaisiin siirtymään etäopetukseen. Mutta kenenkään prioriteeteissa ei ole tulla tähän kouluun takaisin vuodenvaihteen jälkeen tai se ei ainakaan ole kenenkään toive. Luulen, että Espoon kaupunki yrittää kumota sitä (koulurakennuksen) käyttökieltoa. Olemme sillä kannalla, että kukaan ei halua palata tänne takaisin, Saarenmaa kertoo.

”Ei muuta vaihtoehtoa”

Saarenmaan mukaan ulosmarssi päätettiin järjestää pitkän harkinnan jälkeen, sillä heillä ei ole tuntunut olevan muuta vaihtoehtoa. Opiskelijat liittyivät mielenilmaukseen yllättävän helposti.

– Toivottavasti näin saadaan painetta kaupungin suuntaan, että siellä saataisiin järkeviä päätöksiä aikaiseksi, Saarenmaa perustelee.

– Kaikki kuitenkin jollain tasolla kärsivät tuosta sisäilmasta, niin kyllä kaikki myös haluavat nähdä vähän vaivaa terveempien tilojen puolesta.

Uudisrakentamisesta ei ole vielä toistaiseksi rahoituspäätöstä, joten Leppävaaran lukiolaiset joutuvat oletettavasti viettämään useamman vuoden väistötiloissa maaliskuusta alkaen. 

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja