Lukio-opintojen nurja puoli: Lähes puolet lukiolaisista kokee opinnot henkisesti raskaiksi – "Tilanne ei ole kestävällä pohjalla"

7:25
Näin lukio-opetus uudistuu – tämä kaikki muuttuu

Opiskelu lukiossa koetaan merkitykselliseksi, mutta joka kolmas kokee opinnot henkisesti raskaiksi, selviää tuoreesta Lukiolaisbarometrista.

Vain joka viides kokee, ettei heidän opiskelunsa ole hidastuneet minkään tekijän takia. Yli kolmasosan opinnot ovat hidastuneet uupumuksen ja omaan motivaatioon liittyvien ongelmien vuoksi. Noin 40 prosenttia lukiolaisista ilmoitti kokevansa opinnot henkisesti raskaiksi.

Barometrin mukaan noin 20 prosenttia lukiolaisista tarvitsisi enemmän tukea opintoihinsa.

– On äärimmäisen huolestuttavaa kuultavaa, että niin iso osa lukiolaisista kokee opintonsa henkisesti raskaiksi. Tilanne ei ole kestävällä pohjalla. Nyt on panostettava mielekkäisiin opiskeluympäristöihin, matalan kynnyksen mielenterveyspalveluihin, laadukkaaseen opinto-ohjaukseen ja opintotuen riittävyyteen. Kaikki nämä vaativat rahallisia resursseja, Suomen Lukiolaisten liiton puheenjohtaja Roosa Pajunen linjaa tiedotteessa.

Barometristä ilmenee myös, että noin joka neljännelle lukiolaiselle ja heidän perheilleen kouluvälineiden hankinta tuottaa taloudellisia vaikeuksia.

Lukiolaisbarometriin osallistui yhteensä noin 3 000 lukio-opiskelijaa ympäri Suomea 45 eri lukiosta. Vastaajat ovat pääosin 1. ja 2. vuoden opiskelijoita.

Lukiolaisliitto: Kiusaamiselle nollatoleranssi

Lukiolaisten liiton mukaan huolestuttavaa on myös se, että lukiolaisista 13 prosenttia on kokenut vähintään satunnaista kiusaamista.

– Opiskelijoiden hyvinvointia tukee ilmapiiri, jossa kiusaamiselle on asetettu nollatoleranssi. Tarvitsemme siksi päättäväisiä toimenpiteitä kiusaamisen ja häirinnän estämiseksi – tämän on näyttävä sekä lain tasolla että paikallisesti jokaisessa lukiossa, vaatii Pajunen.

Barometrin mukaan noin 80 prosenttia lukiolaisista urheilee vähintään kerran viikossa. Miehistä yli 80 prosenttia ilmoitti pelaavansa digitaalisia pelejä, kun naisten osuus oli hieman alle 40 prosenttia. Naisilla on erilaisia harrastuksia miehiä monipuolisemmin. Naisista lähes puolet ilmoitti lukevansa vapaa-ajalla, miehistä joka neljäs.

Noin joka kolmas lukiolaisista kertoi tekevänsä tai tehneensä töitä opiskelun ohella.

Suomen Lukiolaisten liitto on julkaissut barometrin yhteistyössä Opiskelun ja koulutuksen tutkimussäätiö Otuksen, Akavan ja opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa. Lisäksi mukana ovat olleet Opetushallitus ja Helsingin yliopisto.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja