Lukijat: tv-lupamaksut jätettävä historiaan!

Koti-osion kysely paljastaa, että reippaasti yli puolet lukijoistamme haluaisi rahoittaa Ylen toiminnan mainoksilla. Osa kokee, että Ylen tehtävät, toiminnan tärkeys ja laajuus ovat asioita, jotka pitäisi määritellä uudelleen.

Koti-osion kysely tv-luvasta sai todellisen äänivyöryn ja hieman yli 65 prosenttia vastanneista rahoittaisi toiminnan mainoksilla tai siirtäisi kanavat erilliselle maksukortille.

– Kaikkea Ylen toimintaa ei todellakaan tarvitse kustantaa verovaroin. Esimerkiksi ulkomaalaiset sarjat ja kotimaiset viihdeohjelmat, kuten Tartu mikkiin ovat aivan samaa tavaraa kuin muidenkin kanavien ohjelmatarjonta. Miksi Ylelle pitäisi maksaa niiden tuottamisesta? Sen sijaan on perusteltua rahoittaa esimerkiksi Viittomakieliset uutiset verorahoilla. Mainoksia vaan Ylellekin, niin loppuu se ainainen kitinä rahasta!, kirjoittaa nimimerkki Poppo.

– Eiköhän kanavat, joita meidänkään taloudessa ei katsota, voisi kustantaa toimintansa itse. Törkeää liittää tuloihin, helppohan se niillä joiden tulot alle tai reilusti yli rajojen. Entä suhteessa ne, joiden tulot juuri ylittää 30 000 per henkilö. Niitä rangaistaan suhteettomasti, purnaa nimimerkki Heli 73.

– Ihmiset hakevat tänä aikana tiedon mistä haluavat. Ei siinä enää Yleä tarvita.Hätätapauksista suurelle yleisölle on nykyään nopeimpia ja tehokkaampia väyliä kuin joku Yle.Jos Yle ei saa yleistä rahoitusta, ei vaikuta kun politiikan tekemiseen, toteaa nimimerkki Turhaa.

– Itseäni ei ainakaan mainoskatkot haittaa, joten jos sillä konstin Yle saadaan rahotettua niin hyvä on.Se, että maksu olisi veroissa ja suuruudeltaan 180 euroo per ukko tai akka on kohtuuton.Jos siihen malliin päädytään niin oikea hinta ois nykyinen maksu puolitettuna per naama, eli n.120 euroo, kirjoittaa nimimerkki Ekku.

"Tv-lupa kuuluu maksaa"

Myös tv-lupamaksua tai rahoituksen siirtämistä valtion budjetiin puoltavia ääniä löytyi. Vastanneista lähes kaksikymmentä prosenttia siirtäisi maksun verotukseen, hieman alle 7 prosenttia pitäisi maksutavan nykyisellään.

– Parhaat ja asiallisimmat dokumentit ja keskusteluohjelmat tulevat juuri ylen kanavilta. Maksetaanhan sitä jo muutenkin kulttuurista ja sivistyksestä. Ei ne museot ja kirjastot pystyssä pysy ilman rahaa. Se, että kanavista maksettaisiin oman kukkaron mukaan on vähintäänkin oikeudenmukaista.Ylen kanavilta tulee sivistävää ohjelmaa, mitä en oikein voi sanoa törkyisen ja suttuisen tositeeveen kyllästämistä mainoskanavista, toteaa rahoituksen siirtämistä valtion budjettiin kannattava Nyanya.

– Kyllähän kaikki maksaa veroja ja verorahoilla rahotetaan palveluita mitä itse ei käytä. Kyllä kuuluu maksaa tv-lupa. Minä maksan vaikka en katso ylen kanavia, kirjoittaa toinen lukija.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja