Lukijan katkera tarina: Jäin lapsettomaksi, koska sopivia isäehdokkaita ei löytynyt

Nimimerkki Viiskyt kertoi Studio55.fin kyselyssä jääneensä lapsettomaksi sopivan kumppanin puutteesta johtuen.

Lapset jäivät hankkimatta, koska en nuorena tavannut sopivia isäehdokkaita. Mitään pakkomiellettä lisääntymisestä minulla ei kuitenkaan ole ollut. Suurin osa miestuttavistani ei halunnut edes vakituista suhdetta, puhumattakaan lapsista. Loput ehdokkaat hylkäsin juoppoina tai uskottomina. Lasten ei pidä kärsiä kelvottomasta isästä.

Nyt myöhemmin ajatellen olisi pitänyt jättää ehkäisy pois niiden kelvollisimpien miesten kanssa. He eivät välttämättä koskaan olisi tienneet siittäneensä lapsia.

Silloin harmittaa, kun näen vastuuttomia vanhempia tai lasten kulkevan myöhään kadulla kaljapullojen kanssa tai viettävän aikaa kotonaan yksinäisinä. Lasten tekoonhan ei tarvita vastuuntuntoa, eivätkä lapset paranna vanhempiensa päihderiippuvuutta tai muuta itsekkyyttä. Minä olisin ollut monin verroin parempi äiti.

Olen kerran vakavissani selvittänyt adoption mahdollisuutta, mutta yksinäiset naiset tai miehet harvoin saavat adoptiolapsia. Muistaakseni tuloni eivät riittäneet, kun on ollut tyytyminen pelkkiin määräaikaisuuksiin 90-luvun lamasta asti. Sen sijaan kuka tahansa katuojassa elävä saa lisääntyä surutta. Katkeraa!

Se lohduttaa, kun joskus tutut ja vieraammatkin lapset tukeutuvat minuun. Kai he kokevat minut turvalliseksi aikuiseksi. Olen myös aina kohdellut lapsia kunnioittavasti.

Kun joku nuori vanhempi on vihjannut, etten lapsettomana voi tietää mitään lasten kasvatuksesta, niin se on loukannut syvästi. Hoidin aikoinaan pikkusiskoani vauvasta kouluikään lähes kaiken vapaa-aikani. Olin myös 11-vuotiaana toisella paikkakunnalla hoitamassa kesän 5-vuotiasta ja 8-kuukautista, yksin aamusta iltamyöhään.

Vaikka olen tyytynyt yksinäisyyteeni, niin vanhuus pelottaa. Olen nähnyt, kuinka huonosti laitoksissa kohdellaan vanhuksia, joilla ei ole ketään valvomassa heidän oikeuksiaan.

Lapseton serkkupariskunta on testamentannut omaisuutensa löytökissakodille. Minun testamenttini on edunsaajaa vaille valmis. Ehkä jonkin kehitysmaan tyttökoulun opiskelustipendit voisivat tulla kyseeseen. Uskovaiset tai sukulaiset eivät saa senttiäkään.             

Mitä syitä lapsettomuuteen on?

Lapsettomuudesta kärsinyt Heli Torniainen ja erikoislääkäri Niklas Simberg keskustelivat lapsettomuudesta Huomenta Suomessa maaliskuussa 2016.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja