Lue kuinka sujui Studio55:läisten matka Budapestissa

Tonavan helmi ja sen asukkaat valloittivat Studio55:n ryhmän sateisesta säästä huolimatta ennen muuta valoillaan ja välittömän ystävällisellä tunnelmallaan. Kuuma Glühwein-muki kädessä moni marraskuisesta Suomesta tullut toivoi, että myös kotikaupungin tori kylpisi joulukuun samanlaisissa valoissa ja tuoksuissa.

– Onhan tämä fantastinen kaupunki, ja tällainen joulutori on erinomainen tapa viettää adventtiaikaa, helsinkiläinen Jorma Klingberg hehkuttaa sateenvarjon alla.

– Kyllä meillä Helsingin Espalla on sellaiset puitteet, että tällaisen tunnelman saisi aikaiseksi, hän vakuuttaa.

Kuhmoisista Tonavan rannalle tullut Virpi Lampi ihasteli erityisesti unkarilaisten käsityötaitoja ja toivoi suomalaisilta viranomaisilta suurpiirteisempää otetta, kun joulutapahtumia järjestetään.

– Esimerkiksi Tampereelle on tullut tällaisia samanlaisia kojuja, mutta glögiä siellä ei saa myydä vieläkään, Lampi harmittelee.

Unkarilaisten Glühwein oli monen suomalaisen makuun yllättävänkin voimakasta, vaikka sekaan ei olisi edes erikseen pyytänyt terästystä. Hedelmäviina Palinkan kotimaassa Glühwein on kojun pitäjien mukaan jo lähtökohtaisesti vahvempaa kuin esimerkiksi Saksassa.

Paikallista pikaruokaa maistelemassa

Unkari on suuri lintukarjamaa, ja se näkyy myös joulutorin antimissa. Kaikkialta Euroopasta muuten löytyviä hampurilaisia, pizzoja tai turkkilaisia dönereitä Budapestin joulutorilta on turha hakea. Paikallisten suosikkiruoka joulutorilla on Töki Pomos eli unkarilainen versio saksalaisesta Flammkuchenista. Se tehdään leipätaikinan ylijääpaloista, kermaviilistä, pekonista ja sipulista.

Vastaavaa sotien aikana yleistynyttä halpaa "pikaruokaa" löytyy kaikkialta Euroopasta, mutta kaikkialla ainesosissa ja tekotavoissa on paikallisia vivahteita. Unkarissa leivät paistetaan puu-uunissa, josta mukaan tarttuu myös hienostunut savun maku.

Kaupunkikierroksen lisäksi enemmistö Studio55:n ryhmästä kävi yhdessä katsomassa Budapestia Tonavan aalloilta. Kokemus oli kaikille mykistävä. Vanhan Euroopan loistosta Budan kukkuloiden keskellä saa parhaimman kuvan nimenomaan joelta ja iltavaloissa.

Studio55 – Budapest / Tapio Nurminen

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja