Luccio in salsa con polenta ja torta sbrisolona

Toimittaja Ari Malmberg

Luccio in salsa con polenta


1 kg haukifileitä
2/0,5 l kalalientä
50 g anjoviksia
15 g kapriksia
1 valkosipulin kynsi
3/4 dl valkoviiniä
3/4 dl valkoviinietikkaa
0,5dl oliiviöljyä mustapippuria salviaa, rosmariinia ja laakerinlehtiä persiljaa
0,5kg polentajauhoja
1/0,5 l vettä

1. Keitä hauki kalaliemessä.
2. Samaan aikaan valmista toisessa pannussa kastike kiehauttamalla valkoviinietikka, valkoviini, hienonnetut anjovikset ja kaprikset, yrtit (paitsi ei persilja), kokonainen valkosipulinkynsi ja pippuri.
3. Perkaa hauki ruodottomaksi, kaada kuuma kastike kalapalojen päälle ja anna marinoitua kolmesta neljään tuntiin.
4. Polentan valmistukseen keitä kiehuvaksi 1,5 litraa suolalla maustettua vettä, lisää maissijauho voimakkaasti sekoittaen.
5. Anna polentan kiehua puoli tuntia (pika-polenta ainoastaan 5 minuuttia) välillä sekoittaen.
6. Laita kaksi reilua ruokalusikallista polentaa lämmitetylle lautaselle, asettele päälle marinoitua haukea ja kostuta annos kastikkeella.
7. Koristele annos hienonnetulla persiljalla ja tarjoile polentan ollessa yhä kuumaa.

Torta sbrisolona


(Kymmenelle hengelle)

4 dl vehnäjauhoja
4 dl maissijauhoja
250 g rouhittua mantelia
3 dl sokeria
250 g voita
3 kpl kananmunan keltuisia
vanilliinisokeria
raastettua sitruunankuorta

Pinnalle:


kokonaisia manteleita sokeria

1. Sekoita kaikki ainekset käsin.
2. Jatka sekoittamista kunnes taikinasta tulee murumaista.
3. Laita taikina uunipellille leivinpaperin päälle ja painele kevyesti littanaksi.
4. Ripottele kokonaisia manteleita ja sokeria pinnalle ja paista 25 minuuttia 170 asteessa.
5. Anna jäähtyä.
6. Murra keksiä paloiksi lautaselle ja tarjoile makean jälkiruokaviinin kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat