Löydä hyvät juoksukengät – asiantuntijan vinkit

Hyvät juoksukengät saa alle satasella.

Reilusti joustoa kantapään ja päkiän alla sekä paksut pohjat. Siinä liikunnan erityisasiantuntija Matti Heikkilän vinkkejä ominaisuuksista, joita lenkkariostoksilla kannattaa etsiä.

– Kaikkein tärkeintä on valita kenkämalli, joka sopii omaan jalkaan ilman, että se kiristää mistään. Koska suomalaisilla on usein aika leveät jalat, lesti on yksi ratkaiseva asia. Eikä missään tapauksessa pidä ostaa kenkiä, joissa on ohuet pohjat, Heikkilä sanoo.

Juoksukengissä pitää myös ottaa yhtä numeroa suurempi koko kuin mitä yleensä käyttää.

– Tämä johtuu siitä, että juostessa ja hölkätessä elimistöön kertyy nestettä. Jalat turpoavat sitä enemmän, mitä pidempiä lenkkejä tehdään. Kengän pitää olla reilun kokoinen niin, että kärkeen jää sentti–puolitoista tilaa.

– Liian pienestä koosta kertoo se, että kynnet alkavat mustua. Maratoonareilta kynsiä jopa irtoaa.

Sukillakin on juostessa väliä.

– Suosittelen niin sanottuja liukuestesukkia, ettei jalka pääse valumaan kengän kärkeen vaan pysyy paremmin paikoillaan, Heikkilä sanoo.

Millainen on hyvien kenkien hintahaarukka?

– Se liikkuu 80–100 euron paikkeilla. Ihan halpismalleihin ei kannata lähteä, koska niissä on tingitty laadusta. Toisaalta ylikalliitakaan ei ole syytä hankkia.

Kaupat myyvät mielellään pronaatiotuettuja juoksukenkiä. Ne on tarkoitettu ihmisille, joiden jalat kääntyvät juostessa liikaa sisäänpäin.

– En käyttäisi sellaisia ainakaan juoksuharrastuksen alussa, koska ne kääntävät jalan asentoa. Vaikka jalka vaihtaisi asentoa vain muutaman millin, se alkaa tuntua heti polvissa ja lonkissa, Heikkilä sanoo.

Miten lantio ja kädet otetaan mukaan juoksuun? Juoksuvalmentaja Kirsi Valasti neuvoi oikeaa tekniikkaa Huomenta Suomessa maaliskuussa 2014. Valasti kertoi myös, miksi treenitehojen vaihtelu on tärkeää ja miten juoksu vaikuttaa mielialaan. Katso video alta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja