Loppukevennysten legenda Mika Tommola täyttää 60 vuotta – näin reagoi arkistoista löytyneeseen ensimmäiseen kevennykseensä: "Aika rohkeata nuorelta 25-vuotiaalta"

Loppukevennysten legenda Mika Tommola täyttää tänään 60 vuotta – näin mies reagoi arkistoista löytyneeseen ensimmäiseen kevennykseensä : ”Aika rohkeata nuorelta 25-vuotiaalta” 4:55
Katso video: Näin ikoninen loppukevennystoimittaja Mika Tommola reagoi 35 vuotta vanhaan kevennykseensä.

Kymmenen uutisten ikoninen loppukevennystoimittaja Mika Tommola täyttää tänään perjantaina 13. marraskuuta 60 vuotta.

Miehen työhistoria uutisissa on vaikuttava, sillä hän on ollut vuodesta 1984 lähtien Pöllölaaksossa.

Nuori 25-vuotias Mika Tommola aloitti MTV Uutisissa kesätoimittajana, jolloin kokemattomalla nuorella miehellä ei ollut television tekemisestä mitään kokemusta. Hänellä oli lehtijutuista tuohon aikaan kokemusta. Ujo nuori poika oli kuitenkin hyvin päättäväinen ja oppi nopeasti työn.

Jälki on ollut hyvin vakuuttavaa. Kukaan ei tiedä tarkalleen miehen tekemien kevennysten määrää, mutta MTV Uutisten arkistosta löytyi Tommolan kevennyksiä yli 1 200 kappaletta. Ensimmäinen arkistoista löytynyt kevennys oli helmikuulta 1985.

Tuolloin vietettiin Runebergin päivää. Ylhäällä olevalta videolta näet, kuinka mies reagoi nähdessään tuon nyt yli 1 200 kevennystä kokeneempana.

Nykypäivänä toimittajan persoona saa näkyä

Uutismaailma on muuttunut niistä ajoista, kun Tommola aloitti televisiotoimittajana

– Tuohon aikaan toimittajan piti olla näkymätön hahmo, josta kuuluu vain ääni. Ei saanut nostaa egoa. Nykyään egoa saa nostaa jopa ärsyttävyyteen saakka, niin kuin tässä minun tapauksessani on käynyt, sanoo Tommola huvittuneena.

Mies ei itse muista kovinkaan kauas vanhoja kevennyksiään, mutta monelle katsojalle kevennykset ovat jääneet vahvasti mieleen.

Loppukevennyksellä on rooli tärkeä rooli

Kymmenen uutisten uutispäällikkö Pertti Nyberg on päässyt todistamaan vuosikausien ajan kevennysmestarin toimintaa.

– Mika Tommolan tapa tehdä kevennyksiä on hyvin tarinallinen, joten katsojan mieleen ei jää vain hassu auto tai kummallinen tapahtuma, vaan kokonainen pienoismaailma jostain asiasta.  

Nyberg haluaa muistuttaa, että Kymmenen uutisten loppukevennys on eräänlainen uutislähetyksen katarsis – usein rankan ja raskaan, ehkä väkivaltaisiakin uutisia sisällään pitäneen lähetyksen loppuhuipentuma, jossa katsoja palautetaan lempeästi takaisin arkitodellisuuteen.

– Meille toimitukseen tulee toisinaan päivittäin jopa useita ehdotuksia kevennysaiheiksi. Tämä kertoo siitä, että Kymmenen uutisten kevennys on hyvin tunnettu ja odotettu osa lähetystä, sanoo Nyberg.

Taito heittäytyä

Kokeneen Kymmenen uutisten uutispäällikön mukaan Tommolassa on parasta se, että hän uskaltautuu heittäytyä täysillä mukaan kevennyksiin.

– Mika ei ole perinteisen toimittajan roolissa oleva tarkkailija vaan osa kevennystä – kuten oli aikoinaan nudistileirillä, jossa teki alasti haastattelut, sanoo Nyberg.

MTV Uutisten toimitus lähetti toimittajansa yllättämään Tommolan ja muistelemaan arkistojen kätköistä löytynyttä ensimmäistä kevennystä.

Miten Tommola reagoi arkistojen kätköistä löytyneeseen vanhimpaan kevennykseensä? Katso ylhäällä olevalta videolta, kun kevennysmestari yllätetään synttäreiden kunniaksi!

Lue myös:

    Uusimmat