Lontoon pormestari vertasi Trumpia 1900-luvun fasisteihin: "Presidentti Trump on vain yksi räikeimmistä esimerkeistä kasvavasta maailmanlaajuisesta uhasta"

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump tapaa Unkarin pääministerin Viktor Orbanin 0:55
Video: Trump tapasi Unkarin pääministerin Viktor Orbanin.

Lontoon pormestari Sadiq Khan on rinnastanut Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin 1900-luvun fasistijohtajiin.

Khan kritisoi Observerin kirjoituksessaan presidentti Trumpia tämän Britannian-valtiovierailun alla. Khanin mielestä Trumpille ei pitäisi levittää punaista mattoa, kun tämä levittää äärioikeistolaisia arvoja ja uhkaa demokraattista järjestelmää.

– Presidentti Donald Trump on vain yksi räikeimmistä esimerkeistä kasvavasta maailmanlaajuisesta uhasta. Äärioikeisto on nousussa ympäri maailman ja uhkaa oikeuksiamme ja vapauksiamme, jotka ovat määrittäneet liberaaleja demokraattisia yhteiskuntiamme yli 70 vuoden ajan, Khan kirjoitti.

Khan nosti Unkarin pääministerin Viktor Orbanin, Italian sisäministerin Matteo Salvinin, Ranskan Kansallisen liittouman johtajan Marine Le Penin ja Britannian brexit-puolueen johtajan Nigel Faragen esimerkeiksi eurooppalaisista populistijohtajista, jotka pyrkivät jakamaan kansaa samalla tavalla kuin 1900-luvun fasistit.

– He ovat valtaamassa alaa ja pääsemässä valtaan paikoissa, joissa se olisi ollut ennenkuulumatonta vielä muutama vuosi sitten.

Khan ja Trump ovat taittaneet peistä ennenkin

Khan nosti esiin myös muun muassa Trumpin kohulausunnot vuoden 2017 Charlottesvillen väkivaltaisuuksien yhteydessä sekä tämän suhtautumisen ilmastonmuutokseen.

– Siksi on niin epäbrittiläistä levittää punainen matto muodollista valtiovierailua varten presidentille, jonka käytös on vastoin niitä arvoja joiden varaan Yhdysvallat perustettiin – tasa-arvoa, vapautta ja uskonnonvapautta.

Pormestari ryöpytti myös Trumpia siitä, että tämä on julkisesti tukenut Boris Johnsonia seuraavaksi konservatiivipuolueen puheenjohtajaksi ja pääministeriksi.

Työväenpuolueeseen kuuluva Khan on käynyt sanasotaa Trumpin kanssa aiemminkin. Trump on esimerkiksi kritisoinut Khania Lontoossa tapahtuneiden terrori-iskujen yhteydessä ja sanonut tämän epäonnistuneen terrorismin torjunnassa. Khanin mielestä Trump yritti käyttää lontoolaisten pelkoa ja järkytystä omaksi hyödykseen.

Lue myös:

    Uusimmat