Trump: Boris Johnsonista tulisi erinomainen pääministeri Britannialle – "Olen aina pitänyt hänestä"

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoi perjantaina, että Britannian entinen ulkoministeri Boris Johnson olisi hänen mielestään erinomainen henkilö korvaamaan Theresa Mayn maan pääministerinä.

Trump kommentoi saarivaltion pääministerikisaa maanantaisen valtiovierailunsa alla. Britannian vierailullaan Trump tapaa vielä vallan kahvassa olevan Mayn, jonka on määrä erota vain muutamaa päivää myöhemmin kesäkuun 7. päivänä.

Mayn ero on seurausta siitä, ettei hän saanut vietyä Britannian EU-eroa täytäntöön.

– Minun mielestäni Boris tekisi hyvää työtä. Minusta hän olisi erinomainen, Trump kommentoi brittitabloidi Sunille heidän kysyttyään presidentin mielipidettä 12 pääministeriehdokkaasta.

– Olen aina pitänyt hänestä. En tiedä valitaanko häntä, mutta minun mielestäni hän on erittäin hyvä tyyppi, erittäin lahjakas henkilö, Trump jatkoi ajatuksiaan Johnsonista.

Hän myös kertoi, että useat konservatiivipuolueen johtoon haluavista ehdokkaista ovat pyytäneet häneltä tukea. Trump ei kuitenkaan nimennyt häntä lähestyneitä.

Johnson on yksi brexitiä kannattavien keulakuvista. Hän on sanonut olevansa valmis viemään Britannian ulos EU:sta diilin kanssa tai ilman.

Trumpin suosikki syytösten kohteena

Aiemmin viikolla tuli tieto, että Johnson joutuu oikeuden eteen Lontoossa. Haaste oikeuden kuulemiseen saapumisesta on seurausta Johnsoniin kohdistuneista virkarikossyytöksistä.

Syytösten mukaan Johnson valehteli tietoisesti Britannian EU-jäsenyyden kustannuksista vuoden 2016 brexit-kansanäänestyskampanjan aikana. Johnson väitti, että Britannia lähettää 350 miljoonaa puntaa eli noin 400 miljoonaa euroa viikossa EU:lle.

Summa on periaatteessa oikea, mutta siinä ei ole otettu huomioon Britannian EU:lta saamia tukirahoja ja jäsenmaksupalautusta. Oikea summa olisi noin 185 miljoonaa puntaa, mutta siihenkään ei ole laskettu yksityisen sektorin saamia EU-tukia.

Virkarikoksen maksimirangaistus on elinkautinen vankilatuomio.

May antoi kaikki valttikortit EU:lle

Trump jatkoi haastattelussa aiempaa kritisointiaan Mayta kohtaan. Hänen mielestään May hoiti brexit-neuvottelut niin, että Britannia antoi EU:n pitää "kaikki kortit itsellään".

– On vaikea pelata hyvin, kun toisella puolella on kaikki valtit. Olin kertonut Theresalle, että sinun täytyy kasvattaa ammusvarastojasi, Trump kommentoi.

May sai laadittua sopimuksen EU:n kanssa jo marraskuussa. Hänen neuvottelemansa erosopimus kuitenkin torjuttiin kolme kertaa Britannian parlamentissa. Tämän seurauksena hän joutui hakemaan lykkäystä Unionista poistumiselle.

Suunniteltu poistumisajankohta on nyt lokakuun 31. päivä.


Lue myös:

    Uusimmat