Mainos

Lontoolaisessa pajassa valmistuu karttapalloja käsityönä

Leikkausjäljen on oltava tarkkaa ja liimauksen täsmällistä, kun tekeillä on karttapallo. Lontoolaisessa pajassa valmistuvat karttapallot eivät ole mitä tahansa palloja vaan käsityönä valmistettuja yksittäiskappaleita. Suuritöisimpien valmistaminen kestää jopa puoli vuotta ja myyntihinta voi olla kymmeniä tuhansia euroja.

Karttapallojen valmistuksen oppiminen ei ole ihan helppoa.

- Kuukausien ajan onnistuin repimään paperin rikki. Rikoin paperin pinnan. Kaikki mikä voi mennä pieleen, meni pieleen. Vasta kun olin tehnyt 200 karttapalloa, asiat alkoivat sujua, kertoo Bellerby&Co yrityksen perustaja Peter Bellerby.

Millintarkkaa työtä

Ajatus karttapalloja valmistavasta yrityksestä syntyi puolivahingossa, kun Bellerby etsi käsintehtyä karttapalloa isälleen syntymäpäivälahjaksi.

- En löytänyt sopivaa ja päätin valmistaa pallon itse. Annoin itselleni aikaa kolme kuukautta. Kaksi vuotta myöhemmin olin myynyt autoni ja taloni ja perustanut yrityksen, kertoo Bellerby.

Bellerby on opetellut jokaisen työvaiheen ja opettanut ne työntekijöilleen. Karttapallo koostuu 24 suikaleesta, jotka on asetettava millilleen oikeaan paikkaan.

- Erityisesti on pitänyt opetella kärsivällisyyttä. Jokainen työvaihe on tehtävä hitaasti ja rauhallisesti. Sen opetteleminen on ollut kaikkein vaikeinta.

Karttapalloja tehtiin jo keskiajalla

Pallo viimeistellään vesiväreillä. Asiakas saa valita pallon värisävyt. Joidenkin valtioiden maalaaminen on kiehtovampaa kuin muiden.

- Suosikkimaani? Taidan sanoa puolueellisesti Brasilia. Sillä on pehmeä rantaviiva ja mielestäni se on hyvä, pohtii Brasiliasta kotoisin olevan pallomaalari Isis Linguanotto.

Karttapallojen valmistus ei ole mikään uusi keksintö. Niitä valmistettiin jo keskiajalla. Vanhimmat nykypäiviin säilyneet pallot ovat 1400-luvulta.

Lontoon pajalla valmistuu tänä vuonna noin 500 karttapalloa.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.