Lomakassaan nopeasti lisää pätäkkää: Nipistä näistä!

Nopea ja helppo keino lomakassan kokoamiseksi on arjen pikkuasioista luopuminen. Jokapäiväisistä turhista kulutuskohteista tinkimällä kartuttaa lomakassaa näppärästi.

Säästämisen perussääntö on hyvin yksinkertainen – kuluta vähemmän! Vaikka oppi on varsin helppo, tuntuu sen sisäistäminen olevan välillä vaikeaa. Ajattele aina ennen ostohetkeä tarvitsetko todella uutta tavaraa nurkkiisi tai pärjäisitkö ilmankin?

Näin lihotat säästöpossuasi

– Tee karkea arvio loman kokonaiskustannuksista ennakkoon. Mikään ei tuhoa loman tuomaa hyvää tunnelmaa niin tehokkaasti kuin odotettua suuremman luottokorttilaskun saapuminen loman päätteeksi.

– Siirrä palkkapäivänä tietty vakiosumma avaamallesi lomatilille. Tämä on ehkä yksi nopeimmista rahansäästökeinoista, sillä esimerkiksi 200 euron siirtäminen säästötilille kuukausittain kerryttää vuodessa 2 400 euroa rahaa.

– Osta vain se, mitä ilman et tule toimeen. Välillä tekee hyvää pysähtyä ja miettiä, mitä kaikkea ilmankin pärjäisi. Mieti mistä kulutuksesta olet valmis tinkimään. Pärjäisitkö samoilla vaatteilla loppuvuoden? Riittääkö aikasi lehtien lukemiseen? Vuokraisitko mieluummin elokuvia kuin menisit teatteriin? Voisiko puhelinlaskusta nipistää?

– Käytä vain käteistä. Kun ostokset joutuu maksamaan oikealla rahalla, konkretisoituu ostosten arvo paremmin kuin korttia vinguttaessa.

– Säästä ruokakuluissa kokkaamalla edullista kotiruokaa. Kotona syöminen on yllättävän mukavaa, kun panostaa sen tekemiseen ja siitä nauttimiseen. Kokkaa kerralla enemmän ja pakasta ylimääräiset annokset.

– Vähennä ulkona syömistä. Ota työpaikalle toisinaan mukaan omat eväät. Ravintolassa syödyn lounaan hinta on tällä hetkellä noin kahdeksan euroa. Kolmen euron kotoa tuodun lounaan syöminen kerran viikossa kerryttää lomabudjettiasi vuodessa 250 eurolla.

– Säästä rahaa säästöpossuun. Lomakassan kertyminen visualisoituu, kun näkee seteleiden ja kolikoiden kertyvän läpinäkyvään purkkiin. Tyhjennä kassaan taskunpohjalle kertyvät pikkukolikot, jotka muuten menisivät huomaamatta turhaan kulutukseen.

– Pystyisitkö tekemään lisää töitä? Työvoimatoimiston sivuilta löytyy runsaasti lyhytkestoisia ja keikkaluonteisia töitä, minkä lisäksi voit itse kehitellä mahdollisia lisätienestejä.

– Muuta omaisuuttasi rahaksi. Käy läpi kaappisi, sillä sinun roska voi olla toiselle aarre. Vie tavarat kirpputorille tai divariin. Jos nurkissa pölyttyy arvokoruja, joita et ikinä käytä, saatat tienata niistä sievoisen summan.

Lue myös

Tanja Korpela/MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja