Loma lopussa? Helpota työhönpaluustressiä asiantuntijan ohjein

Viimeisinä lomapäivinä töihin palaaminen voi alkaa ahdistaa. Työterveyspsykologi Tiina Koivisto Työterveyslaitokselta neuvoo, miten stressi minimoidaan.

Ennakoi

Jos mahdollista, jätä ensimmäisiin varsinaisiin työpäiviin loman jälkeen vähän väljyyttä. Silloin pystyy helpommin olemaan viimeiset lomapäivät täysipainoisesti lomalla eikä ala stressata ensimmäisen työpäivän tehtävistä.

Sekin on tärkeää, millaiseen malliin omat työt saa ennen lomaa. Jos joitakin asioita jää kesken, kannattaa kirjoittaa tarkasti muistiin, mihin kohtaan tehtävissä jäi ja mistä jatkaa lomalta palatessa. Näin kesken jäänyt työ ei jää kuormittamaan.

Säädä unirytmi

Mikäli lomalaisen unirytmi on kääntynyt päälaelleen, sitä kannattaa alkaa kääntää takaisin kohti tavallista rytmiä muutamaa päivää ennen töihin palaamista. Uni on muutenkin todella oleellista psyykkisen hyvinvoinnin kannalta, joten siitä ei kannata lomankaan aikana nipistää.

Älä sivuuta vakavia oireita

Mitä kuormittuneempi ihminen on työstään, sitä kauemmin kunnollinen palautuminen kestää. Jos pitkä kesälomakaan ei palauta voimavaroja ja mieliala pysyy matalana tai töihin paluu tuntuu ahdistavalta, kyseessä voi olla työuupumus. Sen hoitaminen vaatii muutakin kuin pelkkää lepoa.

Säästä ”herkkuja” loppuun

Jos viimeisinä lomapäivinä ei ole oikein mitään tekemistä, ajatukset alkavat helposti valua töihin. Jätä ihan loman loppuun jotain kivaa tekemistä ja aktiviteettia, niin työasiat pysyvät kauemmin pois mielestä.

Muista, että vapaa-aikaa on jatkossakin

Mieti, onko joitakin asioita, joilla lomafiilistä voisi ikään kuin pidentää. Tee sitä, mitä tekisit lomallakin, mutta et yleensä normaaliarjessa – mene vaikka piknikille. Työn ja loman rajaa ei tarvitse vetää hirveän tarkaksi, vaan sitä voi omilla toimilla lieventää, jolloin loman vaikutuskin voi kestää pidempään.

Nykyisen aivotutkimuksen mukaan käsillä tekeminen ja hienomotorinen toiminta on liikunnan ohella tosi palauttavaa. Kun loman aikana tietoisesti kokeilee eri juttuja ja löytää omaa lempitekemistä, sen avulla voi irrottautua arjesta silloinkin, kun on palannut töihin.

Lue myös:

    Uusimmat