Kiinnostaako vuokraaminen? Loma-asunnon ei tarvitse olla oma mökki

Tilastokeskuksen mukaan Suomessa oli vuoden 2013 lopussa yhteensä 499 000 kesämökkiä. Mökeistä 405 000 oli yksityisten henkilöiden omistuksessa ja 93 000 mökkiä perikuntien, yritysten, yhteisöjen tai ulkomaalaisten omistamia.

Vuokrattu mökki tulee omaa kesämökkiä halvemmaksi, mutta kustannusten lisäksi vuokramökki vapauttaa mökkeilijän kaikista pihan ja kiinteistön kunnostukseen liittyvistä velvoitteista, jolloin aikaa jää enemmän lomanviettoon. Jos mökin vuokraa vain viikoksi tai pariksi, voi saman kesän aikana maisemaa vaihtamalla nauttia lomasta useammalla paikkakunnalla.

Vuokramökille lähdetään lomailemaan eikä tekemään töitä. Suosituimpia ovat tilavat lomakodit veden äärellä, josta pitää löytyä kaikki mukavuudet tiskikonetta ja viihde-elektroniikkaa myöten.

Hyvä vaihtoehto on omistaa vapaa-ajan koti vain osaksi. Näin kustannukset pysyvät kurissa, mutta mökillä pääsee silti viettämään lomaviikot. Keskimäärin suomalaiset viihtyvät loma-asunnoissaan 75 päivää vuodessa.

Mökinomistajien keski-ikä on 61 vuotta. Uusienkin, vuonna 2013 valmistuneiden mökkien rakentajien keski-ikä on 54 vuotta. Vain kuusi prosenttia mökinomistajista on alle 40-vuotiaita.

Trendinä loma-asumisen helppous

Varttuneemmat mökkiläiset haluavat mökkinsä olevan ympärivuotiseen käyttöön tarkoitettu kakkosasunto. Sähköt, juokseva vesi, sisävessa, nettiyhteys ja televisio ovat itsestäänselvyyksiä tämän päivän vapaa-ajan asumisessa.

Uusien mökkien varustelutason täytyy vastata omakotitaloa. Sen vuoksi ne ovat myös kalliimpia ja niiden arvo on jatkuvassa nousussa. 2000-luvulla vapaa-ajan asuinrakennusten uudistuotanto on ollut pääsääntöisesti yli 4 000 rakennusta vuodessa, kertoo Tilastokeskus.

Samira Groupin työpäällikkö Markku Huttusen mukaan selvänä trendinä on ihmisten halukkuus helppoon loma-asumiseen. Myös lomahuoneistojen suhteellisen edulliset asumiskustannukset vaikuttavat lomakodin hankintaan.

– Ihmiset eivät halua lomallaan tehdä lumitöitä tai leikata nurmikkoa. Lomakodin pitää sijaita myös helppojen kulkureittien varrella. Tärkeintä on lomailun helppous.

Lähde: Suomen Asuntomessut

Lue myös:

    Uusimmat