- (20 kpl)
- 3 dl maitoa tai vettä
- 25 g hiivaa tai kuivahiivaa pakkauksen ohjeen mukaan
- 3/4 dl perunamuusijauhetta
- 2 tl fenkolia
- 0,5 tl suolaa
- 4-4,5 dl sämpylä- tai vehnäjauhoja
- 0,5 dl öljyä tai juoksevaa margariinia
- täyte:
- 1 tuore fenkoli ( n. 200 g )
- 1-2 sipulia
- 100 g katkarapu- tai valkosipuli-tuorejuustoa
- n. 150 g kylmäsavustettua kirjolohta
- 1 ruukku tilliä
- 1 tl sitruunapippuria
- voiteluun: munaa
- pinnalle: suolapähkinärouhetta tai seesaminsiemeniä
- 1. Liuota kädenlämpöiseen maitoon hiiva.
- 2. Lisää perunasosehiutaleet, huhmaressa hienonnettu fenkoli ja suola.
- 3. Alusta taikinaan jauhot sekä loppuvaiheessa öljy. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa.
- 4. Hienonna täytettä varten fenkoli ja sipuli. Sekoita kasvissilput keskenään ja kypsennä mikrossa täydellä teholla 2-3 minuuttia tai pehmennä ne pannulla tilkassa öljyä koko ajan sekoittaen. Anna jäähtyä.
- 5. Leikkaa lohi pieniksi kuutioiksi. Hienonna tilli.
- 6. Kauli kohonnut taikina noin 25x60 cm:n suuruiseksi levyksi.
- 7. Levitä levylle tuorejuusto ja ripottele päälle lohikuutiot, fenkoli-sipulisilppu, tilli sekä sitruunapippuri.
- 8. Kääri levy rullaksi.
- 9. Leikkaa rulla noin 2 cm:n levyisiksi paloiksi ja nosta palat leivinpaperin päälle reunalliselle uunipannulle lähes vieri viereen, jätä väleihin vähän kohoamistilaa.
- 10. Anna leivonnaisen kohota lämpimässä paikassa peitettynä.
- 11. Voitele pinta munalla ja ripottele päälle rouhittuja suolapähkinöitä.
- 12. Paista leivonnaista 225 asteessa uunin keskiritilätasolla 15-18 minuuttia.
- 13. Irrota lohikierteet tarjoilua varten toisistaan ja asettele " sisarukset " takaisin paikolleen tarjoiluvadille. Leivonnaiset maistuvat hyviltä vähän lämpiminä tai kylminä.
Vinkki:
* Fenkolin ja sipulin asemesta sopii myös purjo. Halkaise iso purjo, huuhdo ja leikkaa viipaleiksi. Pehmennä mikrossa 2-3 minuuttia.
- Toim. Kaarina Roininen