Lohduton näky: Liekit söivät Evia-saaren Kreikassa – MTV Uutisten kirjeenvaihtaja paikalla: "Ei kukaan lähde lomalle tällaiselle alueelle"

Valtava liekkimeri pakotti ihmiset pakenemaan Evian saarelta – MTV paikalla Kreikassa maastopaloalueella 7:39
Katso video: Evia-saari on lohduton näky, missä palaneen metsän katku käy henkeen – kirjeenvaihtaja kertoo tilanteesta paikan päältä

Poikkeukselliset maastopalot riivaavat Kreikkaa yhä. Metsää on palanut kymmenkertainen määrä aiempiin kesiin verrattuna.

Pelastusviranomaisten mukaan tuhoutunut alue on noin 600 neliökilometriä. Evian saarella oleva MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Heikki Piuhola pelkää luvun kuitenkin kasvavan vielä reilusti suuremmaksi.

Viranomaiset kertovat alueella olevan 45 suurta maastopaloa, joista suurin on seitsemän kilometrin levyinen. Sitä ei ole saatu kokonaan sammutettua.

– Tilanne on parempi kuin eilen, jolloin saaren asukkaita jouduttiin evakuoimaan, jotka olivat jääneet mottiin. Heitä ei voitu evakuoida teiden kautta, vaan heidät siirrettiin rannikkovartioston avulla veneellä turvaan mantereelle, Piuhola sanoo.

Näky on lohduton. Metsästä on jäljellä vain hiiltyviä risuja ja palanutta maata.

Lentokoneet ja helikopterit kuljettavat jatkuvasti lisää merivettä palopesäkkeisiin. Suurin osa saaresta on kuitenkin jo tuhoutunut paloissa.

– Sekä Ateenan pohjoispuolella että ajomatkalla tänne Evian saarelle näin lukemattomia suuria paloalueita. Tilanne on lohduton.

Pelastajille sataa kritiikkiä asukkailta

Palot leviävät nyt hyvin, koska Kreikassa on ollut yli 40 asteen helteitä jo yli kahden viikon ajan.

Maasto on rutikuivaa, suorastaan räjähdysherkkää, Piuhola kuvailee. Lisäksi tuuli ajaa paloa eteenpäin, mikä vain hankaloittaa pelastusviranomaisten työtä.

Sunnuntaina tuuli kuitenkin kääntyi pohjoisesta etelään. Tämän on tärkeä hetki.

– Palo hidastuu ja sen taltuttaminen on helpompaa. Tätä käytettiin hyväksi esimerkiksi Ateenan pohjoispuolella viime yönä.

Monet Evian asukkaat ovat kritisoineet viranomaisia Ateenan priorisoimisesta pelastustöissä.

Palomiehet sammuttivat Ateenan pohjoispuolen metsää ja pelastivat kaupungin asukkaita samalla, kun Evian saaren asukkaat menettivät kotinsa ja elinkeinonsa.

– He ovat viranomaisille kovin vihaisia siitä, että pääpaino pelastustöissä oli Ateenan seudulla.

Suuri kolaus turismille

Myös turisteja evakuoitiin Evialta palojen tieltä. Piuholan mukaan matkailijat ovat peruneet Kreikan-lomiaan uutisissa nähdyn rajun kuvaston perusteella.

– Kukapa haluaisi lähteä lomalle alueelle, missä on kova kurkkuun ja nenään käyvä katku paloista. Ei kukaan lähde lomalle tällaiselle alueelle hetkeen.

Palojen estämiseen kokonaan ei ole keinoja, mutta niiden ennaltaehkäisy ja rajoittaminen ovat nyt nouseet keskiöön Kreikassa.

Asiantuntijat ovat moittineet kreikkalaisia siitä, että ennaltaehkäisyyn ei ole satsattu, vaikka pelastuskalustoa on kunnostettu.

– Ennaltaehkäisy tarkoittaisi sitä, että teiden varsia raivataan pusikoista ja muutenkin mietitään millaisia paloesteitä on.

Tiet ovat yksi merkittävä este palojen leviämiselle.

Piuhola kertoo nähneensä ajomatkalla Ateenan ja Thessalonikin välisellä moottoritiellä, miten palo oli pysähtynyt aivan tien reunaan. Tuli oli tuhonnut esimerkiksi sähköjohtoja, mutta sen leviäminen oli pysähtynyt kuusikaistaiseen moottoritiehen.

Lue myös:

    Uusimmat