MTV paikalla Kreikassa: Maastopalot roihuavat ja tuhansia evakuoitu, mitä seuraavaksi? "Tuo hetki on ratkaiseva"

Kreikan maastopalot riehuvat hallitsemattomina – MTV:n kirjeenvaihtaja raportoi suorana maastopalojen juurelta 4:53
Katso video: Kreikan maastopalot riehuvat hallitsemattomina – MTV:n kirjeenvaihtaja raportoi suorana maastopalojen juurelta

Kreikan poikkeukselliset maastopalot jatkuvat ja metsää on palanut noin 600 neliökilometriä. Se on kymmenen kertaa enemmän kuin maan metsäpaloissa aiempina kesinä.

Kreikassa on ollut myös yli 40 asteen ennätyshelle, joka on jatkunut jo kaksi viikkoa.

MTV:n kirjeenvaihtaja Heikki Piuhola kommentoi maastopaloja paikan päältä Ateenassa.

– Tällä hetkellä ollaan tällaisessa kultaisessa hetkessä palomiesten kannalta. Tuuli on kääntymässä tämän päivän aikana pohjoisesta etelän puolelle. Tuo hetki on ratkaiseva, koska palot, jotka leviävät tuulten mukana, pysähtyvät ainakin hetkeksi. Palomiehillä on siis parempi mahdollisuus saada palot hallintaan, Piuhola sanoo.

Kreikassa kuitenkin palaa yhä. Piuhola on Ateenan pohjoispuolella, jossa palo saatiin sammutettua viime yönä.

– Maisema on todella karu. Täällä lentää edelleen sammutushelikoptereja. Varsinaiset kovat tulipalot sijaitsevat Ateenasta noin 150 kilometriä koilliseen Kreikan toiseksi suurimmalla saarella Evialla. Siellä on yhä 5–6 voimakasta maastopaloa.

Piuhola toteaa maastopalojen olevan Kreikassa yleisiä, kuten myös Italiassa, Espanjassa ja Portugalissa. Silti meneillään olevat maastopalot ovat poikkeukselliset.

Yleinen huoli koskee sammutusmiehistön riittävyyttä maastopalojen jatkuessa.

– Kreikassa on sammutettu maastopaloja jo viikon ajan ja noin 1 500 palomiestä on sammutustöissä. Mukana on myös armeijaa, poliiseja ja vapaaehtoisia ympäri Eurooppaa. Tänne on tullut monesta maasta sammutuskalustoa, kuten helikoptereja ja lentokoneita, Piuhola sanoo.

Tietojen mukaan evakuoituja on tuhansia, sekä paikallisia että turisteja.   

Lue myös:

    Uusimmat