Löfven ja Sipilä Oslossa: Suomen ja Ruotsin liittoutumattomuus pitää geopoliittisen tilanteen vakaana

Turvallisuus esillä Oslossa 2:13

Suomi ja Ruotsi ovat ainoat pohjoismaat, jotka eivät kuulu Natoon. Maiden mukanaolo Nato-vetoisessa suuressa Trident Juncture sotaharjoituksessa ei kuitenkaan vaikuta maiden puolueettomuuteen pääministereiden Juha Sipilän ja Stefan Löfvenin mukaan.

Pääministerit kommentoivat asiaa pohjoismaiden pääministereiden tiedotustilaisuudessa tänään Oslossa, pohjoismaiden neuvoston istunnon yhteydessä.

– Olemme liittoutumaton maa ja myöskin tässä harjoituksessa olemme sellaisessa roolissa. Pidämme siitä hyvin tarkasti kiinni. Eli artikla viittä emme Naton kanssa harjoittele, eli se on lähtökohta aina, Sipilä sanoo MTV Uutisten haastattelussa.

Sipilä muistuttaa kuitenkin, että puolustusvoimille on tullut uusia tehtäviä sen jälkeen, kun eduskunta hyväksyi lain, jonka mukaan Suomi voi antaa apua kansainvälisesti ja myös itse vastaanottaa apua kriisitilanteessa. Tätäkin pitää päästä harjoittelemaan Sipilä muistuttaa.

Suomen ja Ruotsin liittoutumattomuus

Stefan Löfven painottaa MTV uutisille, että geopoliittisen tilanteen takia liittoutumattomuus on entistä tärkeämpi.

– Jos lähtisimme muuttamaan tätä, siitä syntyisi vain enemmän epävarmuutta. Uskon että löytyy suuri ymmärrys muissa maissa, että pysymme liittoutumattomina mutta samalla kannamme vastuutamme. Yhteistyö Suomen kanssa on hyvin tärkeää ja pitkäjänteistä meille, sanoo Löfven.

Sipilän mukaan Ruotsin ja Suomen välisessä puolustusyhteistyössä on menty isoja harppauksia eteenpäin neljän viimeisten vuoden aikana. Puolustusministerit tapaavat toisensa kerran kuussa, mikä jo kertoo hyvin läheistä yhteistyötä, Sipilä muistuttaa.  

Lue myös:

    Uusimmat