Video: Kohuttu Auer astui julkisuuteen – "Joskus vielä elän normaalia elämää"

1:14:00

Murhasyyte, yli tuhat päivää vankilassa, vuosien sekava poliisitutkinta. Miehensä murhasta syytetty ja myöhemmin oikeudessa syyttömäksi todettu Anneli Auer astui ensimmäistä kertaa yleisön eteen.

Hän kertoi omin sanoin, mitä joulukuussa 2006 alkaneessa tapahtumavyydissä hänen mukaansa tapahtui.

Portit haastattelupaikalle jouduttiin MTV Uutisten paikalla olevan toimittajan mukaan sulkemaan jo 20 minuuttia ennen haastattelun alkua, sillä tunku alueelle oli niin kova.

1:58

Anneli Auer ja Tuomas Enbuske saapuivat paikalle noin vartti ennen haastattelun alkua.

Väkeä kerääntyi myös Antinkatu 5:n ulkopuolelle erittäin sankoin joukoin. Jonot jatkuivat useiden metrien päähän.

Lähes puoli tuntia ennen kohutun haastattelun alkua Antinkatu 5:n haastatteluteltta oli jo täynnä ainutlaatuisesta haastattelusta kiinnostuneita ihmisiä.

Mikäli upotus ei näy, voit katsoa sen täältä.

Enbuske aloitti kaikkia kiinnostavalla kysymyksellä.

– Joulukuun 1. päivä vuonna 2006. Tapoitko sinä Jukka S. Lahden?

– En tappanut, Auer vastaa.

Auerilla on tulevassa kirjassaan yksi selkeä epäilty murhan tekijäksi.

Silmälasipäinen Auer puhuu hyvin vakaasti ja vastaa suoraan kaikkiin kysymyksiin. Enbuske kyselee aluksi Auerilta murhayön tapahtumista. Miksi Auer ei paennut ikkunasta väitteensä mukaan tullutta murhaajaa?

- En muista sitä tarkkaan, mitä siellä tapahtui. Keksin vain mennä puhelimeen.

Mitä tapahtui, Enbuske kysyy.

- Sitä on vatvottu vuosien aikana monta kertaa. Kerron vielä kerran kaiken läpi.

Auer kertaa moneen kertaan kerrotun tarinansa murhayön tapahtumista.

Auerin väitettiin vaikuttavan välinpitämättömältä eikä ollenkaan surulliselta murhan jälkeen hänen ollessaan sairaalassa. Auerin ääni värisee.

- Millä perusteella joku väittää, että en ole surrut tarpeeksi?, hän kysyy.

- Jos lapsesi ovat turvassa hiljaa omassa huoneessaan ja puolisosi on vieressä hengenvaarassa, jätätkö sinä puolisosi kuolemaan, Auer kysyy Enbuskelta, joka ihmetteli, ettei Auer poistunut lastensa kanssa talosta murhayönä.

Murhayön tapahtumien jälkeen käsiteltäväksi nostetaan Auerin saama seksuaalirikostuomio. Hänet tuomittiin omien lastensa seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

- Meillä oli hyvä suhde eikä me koskaan mitään eroamista suunniteltu, vastaa Auer väitteisiin hänen ja miehensä suhteen rakoilusta ennen Lahden murhaa.

Olen myöntänyt antaneeni lapsille tukkapöllyä, mutta lasten seksuaalista hyväksikäyttöä ei ole tapahtunut minun tai Jens Kukan osalta, Auer väittää.

Yleisö on pääasiallisesti rauhallinen eikä huutelua ole juuri kuulunut ulkopuolelta kuulunutta yksittäistä huutoa huolimatta. Tunnelma on tiivis ja keskustelua seurataan herkeämättä. Järjestysmiehet seuraavat tilaisuutta.

Peitetehtävissä parisuhteeseen Auerin kanssa ryhtynyt poliisi yritti saada Aueria tunnustamaan. Peitepoliisi myös lainasi Auerilta muun muassa sorkkarautaa ja kirvestä etsiessään murha-asetta.

- Se on pahin virhe, mitä tässä on tapahtunut, kuvailee Auer tutkinnassa tehtyä virhettä koskien kuuluisaa takkapuuta.

Auerin ja Lahden kotona olleessa takkapuussa epäiltiin olevan Auerin kertomuksessa esiintyvän ulkopuolisen tekijän DNA:ta. Myöhemmin paljastui, että DNA olikin yhden paikalla olleen poliisin.

Auer vastasi myös kysymykseen Jukka S. Lahden väitetystä homosuhteesta.

Enbuske kysyi myös väitetytstä suhteesta Auerin ja tapauksen ensimmäisen tutkinnanjohtaja Jukka Joutsenlahden välillä. Auer kiisti tämän väitteen.

- Se nyt vaan on pakko kestää, olen kuitenkin oikeassa tässä asiassa, Auer argumentoi Enbuskelle tämän kysyttyä, miten Auer jaksoi oikeudenkäyntien ja tuomioiden läpi.

- Joskus vielä elän normaalia elämää. Olen vielä kiinni tässä kaikessa. Toinen tuomio, mikä on vielä purkamatta, vie vielä energiaa, mutta joskus vielä tulevaisuudessa, Auer kertoi ajatuksistaan tulevaisuutta kohtaan.

- Pääepäiltyni on yhä elossa. Saatan tosin olla väärässä, Anneli Auer kommentoi kirjassaan esittämiään väitteitä mahdollisesta Jukka S. Lahden murhaajasta.

Auer sanoo, että hänen murhaan syylliseksi epäilemänsä henkilö asui joulukuussa 2006 perheen kodin lähellä Ulvilassa.

Ikäviä huutoja ei tule usein kadulla, Auer kertoo arjestaan, mutta turvallisuudestaan hän on hieman huolissaan.

Haastattelu päättyi 18.15.

Aueria haastatteli toimittaja-juontaja Tuomas Enbuske, joka kertoi ennen haastattelua, ettei mikään asia ole tässä keskustelussa tabu.

– En usko, että mikään kysymys häntä järkyttäisi enää, eikä ole mitään, mitä en kehtaisi tai uskaltaisi kysyä. Auer on ollut niin monessa poliisikuulustelussa ja häneltä on kysytty näistä karmeista teoista useita kertoja. Tilanne on kuitenkin erilainen, kun paikalla on yleisö, Enbuske sanoo.

Tilaisuuden järjesti Into Kustannus ja se liittyy Auerin syksyllä julkaistavaan kirjaan.

Haastattelu näytettiin suorana MTV Katsomossa kello 17 alkaen ja sen voi katsoa myöhemmin jutun alusta.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja