Live hetki sitten: Suuri maahanmuuttokeskustelu nosti keskusteluun kustannukset ja riskit

Perussuomalaisten järjestämä Suuri maahanmuuttokeskustelu on vetänyt Raatihuoneen puiston lavan ympärille paljon kiinnostuneita SuomiAreena-vieraita. Keskustelua istui seuraamassa arviolta useampi sata ihmistä.

Keskustelua voi seurata suorana MTV Uutisten verkkosivujen kautta.

Maahanmuuttoa monesta kulmasta tarkastelevaan keskusteluun osallistuvat parhaillaan kansanedustaja Simon Elo (ps), kansanedustaja Juhana Vartiainen (kok) sekä tutkijat Ismo Söderling ja Samuli Salminen.

Tunnin kestävässä paneelissa puhutaan maahanmuuton ongelmista, Välimeren pakolaistilanteesta sekä maahanmuuton tulevaisuudesta.

Keskustelu alkoi väittelyllä siitä, tarvitaanko Suomessa maahanmuuttajia. Vartiaisen mukaan maahanmuuttajilla on tärkeä merkitys työllisyydelle. Hän harmitteli myös sitä, että maahanmuuttajat niputetaan keskustelussa aina yhteen ryhmään.

Elon mukaan on tärkeä miettiä sitä, mikä vaikutus maahanmuutolla ja maahanmuuttajilla on taloudellisesti. 

Vartiaisen mukaan maahanmuuttajien erottelu etnisen taustan mukaan ei ole kuitenkaan asiallista. Hänen mukaansa eri etnisen taustan omaavien ihmisten hinnoittelu ei ole suotavaa, mutta ero pakolaisten ja työperäisten maahanmuuttajien välille on tärkeä tehdä.

Keskusteluun nostettiin myös ulkomaalaistaustaisten korostunut määrä rikostilastoissa.

Väittelyä syntyi keskustelijoiden välillä myös siitä, mikä tilanne on Ruotsissa tiettyjen asuinaluiden kohdalla. Keskustelijat vetosivat tutkimuksiin, joiden mukaan Ruotsissa on asuinalueita, jonne poliisit ja muut viranomaiset eivät halua mennä.

Vartiainen ei uskonut näihin, vaan hänen mielestään Suomella on paljon opittavaa  Ruotsista. Elo sen sijaan pitää Ruotsin tilannetta päinvastaisena - juuri sellaisena, mihin Suomen ei pitäisi ajautua.

Lue myös:

    SuomiAreena-videot

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja