Mainos

Liukastuitko humalassa juhlakengillä? – turha toivoa täyttä korvausta

Talviaamun klassikko: kiireellä töihin, nurin liukkaalla pihalla ja ranne poikki. Liukastumisesta voi saada korvausta, mutta summa saattaa alentua, jos kaatuja on osittain itse aiheuttanut nurinmenonsa. 

Isännöitsijäliiton lakiasiantuntija Jaana Sallmén sanoo, että vastuu esimerkiksi kadulla liukastumisesta on yleensä kiinteistön hoitajalla.

Liukastumistapauksessa kaatuneen pitää ensin todistaa, minkälaisia kustannuksia kuten lääkärikäyntejä hänelle on koitunut. Myös syy-yhteys pihan tai kadun liukkauteen pitää pystyä osoittamaan.

Kiinteistön omistajalla iso vastuu

Tämän jälkeen jää kiinteistön omistajan vastuulle todistaa, että kiinteistö on hoidettu asianmukaisesti.

– Näyttökynnys on aika korkea. Pitää pystyä näyttämään, että on hiekoitettu, lumia on luotu, sopimukset ovat kunnossa ja huoltoyhtiö on tarkkailemassa tilannetta. Nopeat lauhtumiset ja kylmenemiset pitää ottaa huomioon, Sallmén sanoo.

Liukastumisesta johtuvasta tapaturmasta saatava korvaussumma saattaa alentua jos on osittain itse aiheuttanut kaatumisensa.

– Alkoholi ja humalatila ovat tyypillisiä. Tai jos menet piikkikorkkareilla tai tasapohjaisilla juhlakengillä liukkaalla kelillä, niin ne ovat myötävaikuttamista. Lähtökohta on se, että talviolosuhteissa kenkävalinnan pitää olla sopiva.

Hoitoon lähtöä ei kannata viivyttää

Sallmén sanoo, että yleistä ohjenuoraa siitä, kuinka paljon esimerkiksi humalatila alentaa vahingonkorvausta, on mahdotonta antaa. Riitatilanteet ratkotaan aina tapauskohtaisesti.

Sallménin vinkki korvauksia haluavalle liukastujalle on se, että hoitoon kannattaa hakeutua vikkelästi.

– Turmapaikasta voi ottaa valokuvan ja terveyskeskuksesta kannattaa ottaa dokumentit talteen. Lääkärissä kannattaa käydä nopeasti, sillä jos loukkaantumisesta kuluu aikaa, syy-yhteyden todistaminen voi olla vaikeampaa, Sallmén neuvoo. 

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja